Retroactief werd wetgeving ingevoerd, om de kosten met betrekking tot huurpanden en zakelijke rechten in kaart te brengen

  • Deze wetgeving is reeds ingegaan vanaf aanslagjaar 2024 ( eerste keer boekjaren eindigend 31/12/2023)
  • Wij gaan er in principe vanuit, dat u hiermee op de hoogte bent van deze nieuwe wetgeving, en u deze inschatting maakt in de toekomst. Wij moedigen het natuurlijk ook aan, dat u ons contacteert bij twijfel. De sanctie is de verwerping van de uitgave in de vennootschap.
  • Er wordt geschermd met de oprechte bezorgdheid van onze wetgever, ter bescherming van onschuldige verhuurders, die niet beseffen dat een huurder hun pand beroepsmatig gebruikt. Waardoor de verhuurders het risico lopen te worden belast op hun ontvangen huur, in tegenstelling tot de interessantere belasting op basis van het Kadastraal Inkomen (particuliere verhuur).
  • Gezien wij deze situatie in de praktijk zelden tot nooit tegenkomen; en dit opnieuw een extra (forse) administratieve belasting is voor bijna iedere zelfstandige/boekhouder. Lijkt ons de achterliggende reden iets minder edelmoedig. Het identificeren van “beroepsmatig ingebrachte kosten”; dan ofwel op niveau van de huurder te verwerpen, ofwel te belasten bij de verhuurder als extra genoten voordeel.
  • Het gaat dus ook niet enkel om huurgelden, maar ook genoten huurvoordelen, als ALLE uitgaven aan andere zakelijke rechten zoals vruchtgebruik/opstal/erfpacht.
  • Concreet : moet de huurder, die kosten wilt inbrengen in zijn/haar activiteit, deze uitgaven identificeren in een nieuwe bijlage 270 MLH, die zowel bestaat voor de personenbelasting als vennootschapsbelasting.
  • Aard van de overeenkomst;
  • ligging van het onroerend goed;
  • identificeren van de verhuurder (rijksregisternummer of kbo nummer);
  • oplijsten van alle vergoedingen die al dan niet belastbaar zijn in hoofde van de verhuurder.
  • Doen we deze extra administratie niet; dan worden deze uitgaven bij de huurder volledig verworpen, en zijn ze dus niet meer aftrekbaar, ongeacht of de kost terecht is.
  • Het gaat niet om verbruikskosten of kosten die geen voordeel verstrekken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een brandverzekering diefstal, of een deel tussenkomen in de elektriciteit/verwarming/water kosten, of de ramen van het bureel laten kuisen, …
  • Het type voorbeeld van een huurvoordeel, is het dragen van (een deel van) de onroerende voorheffing. Indien dat dus in de kosten zit van uw vennootschap, wordt dat aangegeven in uw personenbelasting (bovenop de ontvangen huur).

 

  • In theorie is een huurvoordeel, iets dat u contractueel(*) heeft afgedwongen, de verhuurder bekomt bij de huurder dat bepaalde kosten of investeringen worden gedragen door de huurder. Praktisch is er echter wel al gekende rechtspraak, dat u zich hier niet/moeilijk kan achter verbergen in de situatie bedrijfsleider/vennootschap.
  • Welke werken gaan verder dan wat de vennootschap nodig heeft, om de gehuurde ruimte aan te passen aan de beroepsactiviteiten van de vennootschap?
    • Zou u uw voortuin aanpassen zonder dat er cliënteel langskomt?
    • Zou u een extra parking voorzien zonder uw beroepsactiviteit?
    • Zou u uw gang/toilet/bureel/… vernieuwen zonder uw beroepsactiviteit?
    • Zou u die extra airco installeren zonder thuiswerk voor uw beroepsactiviteit?
    • Zou u die extra elektriciteit / netwerk installatie doen zonder uw beroepsactiviteit?Het veiligste is dus, kosten sowieso beperken tot de beroepsmatige ruimten. De realiteit is natuurlijk ook dat voor veel ondernemingen, beroep en privé ruimten nu eenmaal wat in elkaar vloeien.

 

  • Er is daar dus veel nuance mogelijk, het lijkt sowieso een feitenkwestie. Maar door dit nieuwe formulier, verplicht toe te voegen aan uw belastingaangifte. Zal het sowieso meer onder de loep van de fiscus liggen.

 

  • (*) Voor privé bewoning, is een contract en kosteloze registratie verplicht. Voor beroepsmatige verhuur, is een contract niet verplicht, maar indien er een contract is.. dan moet het ook verplicht (niet kosteloos) worden geregistreerd. Bijgevolg maken wij standaard geen contract (meer) op voor de bedrijfsleider/vennootschap situaties.

 

  • In het geval u in de situatie zit van een vruchtgebruik/opstal/erfpacht/… op de vennootschap, van uw eigen privé woning – die deels beroepsmatig wordt gebruikt. Is er in de stijl van voorgaande uitleg omtrent huurvoordeel, eenzelfde – met andere nuances uiteraard – spanningsveld tussen het zakelijk recht en de bedrijfsleider/naakte eigenaar.

 

Belangrijkste Aandachtspunten

Aandachtspunt Details
Invoering van de wetgeving Retroactief van kracht vanaf aanslagjaar 2024 (boekjaar 2023)
Bescherming van verhuurders Bedoeld om verhuurders te beschermen die niet beseffen dat hun pand beroepsmatig gebruikt wordt; risico op belasting op ontvangen huur
Administratieve last Extra administratieve belasting voor zelfstandigen/boekhouders; identificatie van beroepsmatig ingebrachte kosten
Soorten kosten Niet alleen huurgelden, maar ook huurvoordelen en uitgaven aan zakelijke rechten (vruchtgebruik, opstal, erfpacht)
Nieuwe bijlage 270 MLH Huurders moeten kosten identificeren in bijlage voor personen- en vennootschapsbelasting: aard van overeenkomst, ligging, verhuurder, alle vergoedingen
Gevolgen van niet-indienen administratie Uitgaven bij huurder worden volledig verworpen en zijn niet meer aftrekbaar
Uitzonderingen op kosten Geen verbruikskosten of kosten zonder voordeel, zoals brandverzekering, elektriciteit, verwarming, water, schoonmaak
Voorbeeld van huurvoordeel Onroerende voorheffing; moet aangegeven worden in personenbelasting bovenop de huur
Jurisprudentie Lastige verschuiling in bedrijfsleider/vennootschap situatie; kosten beperken tot beroepsmatige ruimten
Verplichte registratie Privébewoning: contract en kosteloze registratie; beroepsmatige verhuur: contract niet verplicht, registratie wel
Vruchtgebruik/opstal/erfpacht Spanningsveld tussen zakelijk recht en bedrijfsleider/naakte eigenaar bij privéwoning deels beroepsmatig gebruikt
Belastbaarheid erkenning Opname in formulier als erkenning van belastbaarheid bij verhuurder; boekjaar 2023: onroerende voorheffing en huur in formulier en belast in personenbelasting
Sancties Verwerping van de uitgave in de vennootschap; aan te moedigen om bij twijfel contact op te nemen