Verlaagde schenkingsrechten bouwgrond nog tot minstens 2011

Verlaagde schenkingsrechten bouwgrond nog tot minstens 2011

Wie een bouwgrond wil schenken zal nog tot minstens 2011 kunnen genieten van verlaagde schenkingsrechten. De Vlaamse regering verlengt de bestaande regeling met drie jaar, zo kondigde Vlaams minister van Financiën en Begroting Muyters vorige week dinsdag aan in het Vlaams Parlement.

In de nieuwsbrief van 22 oktober jl. meldden we nog dat niets erop wees dat de gunstregeling een tweede maal zou worden verlengd (SPRUYT, E.: “De Vlaming die fiscaal voordelig bouwgrond wil wegschenken doet dit het best voor 31 december 2009).

Bij Decreet van 20 december 2002 werd in het Vlaamse schenkingsrecht een tijdelijke verlaging ingevoerd voor de schenking van bouwgrond. De Vlaamse regering wou zo de circa 200.000 ongebruikte bouwkavels in Vlaanderen mobiliseren. De maatregel liep aanvankelijk af op 31 december 2005, maar werd uiteindelijk verlengd tot 31 december 2009. Een nieuwe verlenging van de regeling leek er lang niet in te zitten, maar wordt nu toch uitgevoerd.

“De maatregel niet verlengen zou in deze tijden van crisis niet goed zijn. Elke steun aan jonge mensen die aan een woonproject willen beginnen, is meer dan nuttig. Samen met de maatregel van de federale regering om de verminderde btw op de bouw te verlengen, is dit ook een impuls voor de bouwsector'”, dixit minister Muyters.

In 2011 volgt opnieuw een evaluatie van de maatregel.