Belasting bedrijfswagens aangepast in functie van de leeftijd

 

Achterpoortje

Eind vorig jaar besliste de regering bij de opmaak van de begroting bedrijfswagens voortaan te belasten op basis van de CO2-uitstoot en de catalogusprijs. Maar al snel was het achterpoortje van de tweedehandswagen ontdekt. Zo bleek het voor te komen dat bedrijven een wagen aankochten en die tegen een lager bedrag doorverkochten aan een dochterbedrijf. Bij het berekenen van het fiscaal voordeel van bedrijfswagens werd met dat laagste bedrag rekening gehouden. Een bedrijf kon zo zelf bepalen wat de waarde van een wagen was, zodat belastingen konden worden ontweken.

Nieuwe regeling

Een bedrijfswagen doorverkopen aan een dochterbedrijf om minder belastingen te moeten betalen, is voortaan niet meer mogelijk.

De nieuwe regeling houdt namelijk enkel rekening met de nieuwwaarde van de auto, en niet met de prijs die door de koper betaald is. Zo wordt het fiscaal voordeel van een bedrijfswagen voortaan berekend op basis van 100 procent van de cataloguswaarde (plus opties en btw, zonder kortingen). Elk jaar trekt men daar 6 procent van af tot een minimum van 70 procent. Een wagen van twee jaar oud wordt dus nog belast op 88 procent van de cataloguswaarde. Eens de 70 procent bereikt is, daalt de waarde niet verder meer. Dan maakt het niet meer uit of je auto vijf of tien jaar oud is.

 

 

Bron: Bericht HrWorld van 25 januari 2012, www.hrworld.be

 

NA DEFINITIEVE PUBLICATIE ZULLEN WIJ NIEUWE VERKLARINGEN, BRIEVEN EN FLASHES OPMAKEN.

DE BEDRIJFSWAGENS ZULLEN DAN IN DE LOOP VAN FEBRUARI OF MAART RECHTGEZET WORDEN => NOG UIT TE WERKEN