BTW tarief horeca van 21 procent naar 6 procent

 

De wet is nu van toepassing ! Vanaf 1 januari geldt het verlaagd BTW-tarief van 12% voor maaltijden. Verlies uw menukaart echter niet uit het oog, zeker als u met een all-inmenu werkt. Ook voor een formule half- of volpension stelt er zich mogelijk een probleem

Even kort herhalen…

BTW-verlaging voor maaltijden. Dat weet u ondertussen… Vanaf 1 januari is er ‘slechts’ 12% BTW inbegrepen in de prijs van de maaltijden die u serveert. Voor de dranken die u schenkt, verandert er echter niets. Het ‘normale’ BTW-tarief van 21% blijft daarop van toepassing, zowel voor alcoholische als voor niet-alcoholische dranken.

Verlaagd naar 12%. Daarmee zijn de eerdere beloftes dus half ingeslikt. Geen 6% dus, maar slechts 12% en pas vanaf 1 januari 2010.

Alleen voor restaurants? Dat verlaagd tarief komt er alleen voor ‘maaltijden’, niet voor drank. Vandaar dat men in de pers spreekt van ‘restaurants’. Die 12% geldt uiteraard ook voor tavernes, bistro’s, e.d.

Cafés profiteren dus (voorlopig?) niet van de BTW-verlaging. Wat het opdienen van rouwtafel betreft is wet niet duidelijk maar als je goed leest zou misschien wel opening zijn om te genieten van regeling zoals restaurants, brasserie,…

Ook voor zgn. restaurants geldt dat verlaagd tarief enkel voor de maaltijden, niet voor de wijn die of het bier dat bij die maaltijd geschonken wordt. Hoe dat dan precies zit met het BTW-tarief voor een menu ‘all-in’, is nog niet duidelijk. Wordt dus vervolgd…

Uw prijzen omlaag? Dat mag, maar dat hoeft niet. De BTW-verlaging is niet, zoals in Frankrijk, gekoppeld aan een ‘engagement van de sector’ om de prijzen te verlagen.

Extra personeel in dienst nemen? Hoeft evenmin. Het effect op de tewerkstelling wordt weliswaar bekeken. Dat er door die verlaging volgend jaar minder jobs verloren gaan in de sector, is ook al positief…

Uw menukaart aanpassen?

Zijn uw prijzen correct aangeduid? Op uw menukaart geeft u de prijzen voor de dranken die u schenkt en de maaltijden die u serveert. Wellicht staat er onderaan ergens vermeld dat die prijzen ‘inclusief BTW (en bediening)’ zijn.

Staat er daar echter vermeld dat alle prijzen ‘inclusief 21% BTW’ zijn, dan klopt dat enkel voor de dranken. Pas die vermelding dan ook nog snel aan om te vermijden dat een lastige klant (of de economische inspectie) moeilijk doet.

Wat met een ‘all-inmenu’? Dergelijke menu’s, waarin naast de verschillende gangen ook de dranken inbegrepen zijn in de prijs, zijn populair bij de klanten en – na de BTW-verlaging – wellicht ook bij de BTW-controleurs…

Geen 12% BTW voor zo’n menu? Dat klopt inderdaad. Het is immers zo dat voor een menu waarbij u één prijs bepaalt voor de maaltijd én de drank het verlaagd BTW-tarief van 12% niet geldt voor het hele menu, integendeel zelfs. In principe moet u 21% BTW aanrekenen op het hele menu.

Zelf uw prijs opsplitsen? Dat is inderdaad nodig om voor uw ‘all-inmenu’ toch (gedeeltelijk) het 12%-BTW-tarief te kunnen genieten. Het komt er dus op neer dat u bepaalt op welk deel van de prijs het tarief van 12% geldt en op welk deel er 21% geldt.

Wat is een realistische opsplitsing? Die opsplitsing zal ‘redelijk’ moeten zijn om achteraf geen discussies te hebben met uw BTW-controleur. De volgende tips kunnen u daarbij helpen.

Biedt u een ‘all-inmenu’ aan (bv. tegen € 35), zet dan ook de variant zonder drank op uw menukaart (bv. tegen € 27).

Bewaar al uw menukaarten (voorzien van een datum), zeker als u die regelmatig aanpast. Zo kunt u – als uw BTW-controleur u vroeg of laat vereert met een bezoek – daar steeds op terugvallen om uw opsplitsing te verantwoorden.

Zorg er ook voor dat uw kassa die opsplitsing maakt. Uit uw kassarapporten moet immers blijken wat het aandeel ‘maaltijd’ en ‘dranken’ is in uw ‘all-inmenu’. Zelfs op het kassaticket moet die opsplitsing in principe terug te vinden zijn.

En de formule ‘half- of volpension’?

Wat met de officiële verdeelsleutel? In het verleden heeft de BTW-Administratie zelf een verdeelsleutel uitgewerkt voor de hotelsector (beslissing nr. ET 41.717 van 3 maart 1983). Die is nu dus toe aan herziening. Voorlopig zorgt u in een aantal gevallen het best zelf voor een opsplitsing.

Overnachting + eten + drinken. Bij een formule ‘half- of volpension’ heeft 50% van de prijs betrekking op logies (6% BTW). Voor de overige 50% is het BTW-tarief van 21% voorzien volgens de ‘officiële verdeelsleutel’, tenzij u (voorlopig) zelf een redelijke opsplitsing maakt inzake het BTW-tarief van 12% (maaltijden) en 21% (dranken)…

Gemeubelde logies, met of zonder ontbijt, blijven onderworpen aan het 6%-BTW-tarief.

Zorg ervoor dat uw menukaart geen verkeerd BTW-tarief vermeldt voor uw maaltijden. Voor uw ‘all-inmenu’ doet u er goed aan om een opsplitsing te maken tussen dranken en maaltijden, zowel op de menukaart als op de kassa. Die opsplitsing is ook nuttig voor overnachtingen volgens de formule ‘half- of volpension’.