De supernota wat moet je weten als belegger

De regering-De Wever heeft haar financiële plannen ontvouwd, en er staan ingrijpende maatregelen op til voor spaarders en beleggers. In deze nieuwsbrief geven we een overzicht van de belangrijkste hervormingen.

Solidariteitsbijdrage op meerwaarden

De fel bediscussieerde meerwaardebelasting wordt realiteit: 10% belasting op gerealiseerde meerwaarden op aandelen, obligaties, trackers, fondsen en crypto-activa. Historische meerwaarden blijven buiten schot, en er geldt een jaarlijkse vrijstelling tot 10.000 euro (geïndexeerd). Grotere aandeelhouders met een belang van minstens 20% in een bedrijf krijgen een progressieve vrijstelling tot 1 miljoen euro, met oplopende tarieven tot 10% voor bedragen boven 10 miljoen euro.

Roerende voorheffing en spaarboekjes

Er is geen duidelijke uitbreiding van de belastingvrije schijf voor intresten en dividenden. Momenteel blijven 859 euro aan dividenden en 1.050 euro aan spaarrente vrijgesteld. De regering onderzoekt hoe deze vrijstellingen kunnen worden vereenvoudigd. Indien Europa België veroordeelt voor de vrijstelling op gereglementeerde spaarboekjes, zal de minister binnen drie maanden een nieuwe regeling voorstellen.

Strengere controle op spaarrentes

De regering gaat toezien op onredelijke renteverschillen bij spaarboekjes en overweegt maatregelen om deze kloof te dichten. De Nationale Bank zal betrokken worden bij de toetsing van mogelijke ingrepen.

Hervorming beurstaks

De beurstaks wordt vereenvoudigd. Momenteel gelden er drie verschillende tarieven voor trackers, afhankelijk van hun land van registratie. Een modernisering moet de inconsistenties wegwerken en het speelveld tussen beleggingsinstrumenten gelijker maken.

Effectentaks blijft behouden

De effectentaks van 0,15% blijft behouden voor effectenrekeningen boven 1 miljoen euro. De geplande verhoging naar 0,25% gaat niet door, maar ontwijking van de taks wordt aangepakt.

Kosten op pensioenspaarproducten

De regering wil excessieve kosten op pensioenspaarproducten, groepsverzekeringen en pensioenfondsen tegengaan. De toezichthouder FSMA voert al druk op om instap- en beheerskosten te verlagen.

Private privak

De private privak wordt aantrekkelijker gemaakt door aanpassingen in de regelgeving, zoals een langere looptijd en soepelere investeringsmogelijkheden, binnen een budgettair neutraal kader.

Wijzigingen aan DBI-bevek

Ondernemers behouden de mogelijkheid om fiscaalvriendelijk in aandelenfondsen te beleggen via de DBI-bevek. Echter, bij uitstap wordt een meerwaardebelasting van 5% ingevoerd. Daarnaast blijft het gunstregime enkel behouden als de vennootschap de minimale bedrijfsleidersbezoldiging toekent.

Nieuw fiscaal regime voor carried interest

Voor private-equityfondsen wordt een apart belastingtarief ingevoerd voor carried interest, met een maximum van 30%. Het huidige gunsttarief van 15% blijft behouden voor bestaande regelingen.

Samenvatting per rubriek

Onderwerp Maatregel
Meerwaardebelasting 10% belasting op gerealiseerde meerwaarden, vrijstelling tot 10.000 euro, progressieve tarieven voor grote aandeelhouders.
Roerende voorheffing Geen uitbreiding belastingvrije korf, mogelijke aanpassingen na EU-uitspraak.
Spaarrentes Overheid zal ingrijpen bij onredelijke renteverschillen.
Beurstaks Vereenvoudiging en modernisering van het huidige systeem.
Effectentaks Blijft 0,15%, maar ontwijking wordt aangepakt.
Pensioensparen Verlagen van instap- en beheerskosten.
Private privak Regels worden versoepeld om aantrekkelijker te maken.
DBI-bevek Meerwaardebelasting van 5% bij uitstap.
Carried interest Nieuw fiscaal regime met maximumtarief van 30%.