- 24 maart 2017
- Gepost door: Wouter
- Categorie: Tips & tricks
Geen reacties
Gezinnen met kinderen en een bescheiden inkomen zullen de voordelen van de taxshift binnenkort duidelijker voelen in hun portemonnee.
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kreeg van de federale ministerraad groen licht om een mouw te passen aan het feit dat mensen met een beperkt inkomen niet volledig kunnen genieten van het fiscaal voordeel voor kinderen ten laste.
In het kader van de taxshift werd gesleuteld aan de belastingschalen – een groter deel van het loon aan een lager tarief – , waardoor de nettolonen gradueel konden stijgen. ‘Door het bestaande fiscale mechanisme daalde echter onrechtstreeks ook de fiscale aftrek voor kinderen ten laste’, verduidelijkt Van Overtveldt. Hij stuurt dat nu bij, waardoor de belastingdruk voor gezinnen met een bescheiden inkomen verder daalt.
Hoe gebeurt de eigenlijke belastingberekening? Eerst wordt de basisbelasting (A) berekend volgens de geldende belastingtarieven (oplopend per schijf) op het belastbaar inkomen. Daarna wordt de belasting (B) berekend op het bedrag van de belastingvrije som, die hoger ligt naargelang er meer personen ten laste zijn. Vervolgens wordt B afgetrokken van A. Als voor mensen met een bescheiden inkomen en kinderen het bedrag B echter groter is dan A, gaat een deel van het voordeel verloren.
Dat wordt aangepast. Concreet zullen gezinnen met een te beperkt inkomen het niet gebruikte voordeel binnenkort omgezet zien in een tegoed dat effectief wordt terugbetaald.
Vanaf aanslagjaar 2017 wordt gewerkt met twee belastingbarema’s. ‘De oude (hogere) tariefschaal wordt toegepast voor de berekening van de belasting (B) op de belastingvrije som, de nieuwe (lagere) tariefschaal wordt toegepast voor de berekening van de basisbelasting (A, de belasting op het gezamenlijk belaste inkomen)’, aldus het kabinet-Financiën.
‘De regering maakt er een prioriteit van om werken opnieuw lonend te maken. Met deze aanpassingen versterken we de effecten van de tax shift voor doelgroepen die er het meest gevoelig voor zijn’, benadrukt Van Overtveldt.
Voorlopig gaat het om een goedkeuring van de ministerraad in eerste lezing. Het voorontwerp vertrekt nu naar de Raad van State voor advies.