- 1 april 2017
- Gepost door: Wouter
- Categorie: Tips & tricks
Tijdskrediet kan voortaan alleen nog met volgende motieven:
– Zorgen voor kind jonger dan 8 jaar
– Zorgen voor zwaar ziek familielid
– Palliatieve zorgen
– Zorgen voor gehandicapt kind jonger dan 21 jaar
– Zorgen voor zwaar ziek minderjarig kind
– Een erkende opleiding volgen
De maximale periode voor dat tijdskrediet met motief wordt uitgebreid en gelijkgeschakeld op 51 maanden, tegenover 36 of 48 maanden nu, afhankelijk van het motief. Enkel voor het volgen van een opleiding blijft de maximumduur 36 maand.
Die maximumtermijn geldt ongeacht of u het tijdskrediet voltijds, halftijds of 1/5 opneemt. Het geldt slechts één keer in de loopbaan en dat ongeacht hoeveel kinderen u heeft.
Tussen april en juni keert de RVA maar gedurende maximaal 48 maanden een uitkering uit. Pas vanaf juni zal dat gedurende 51 maanden zijn.
Wie meer dan 5 jaar bij zijn baas werkt, gaat er vanaf juni op achteruit. Op basis van de bedragen op de site van de RVA zakt de premie voor een voltijds tijdskrediet van 654,2 euro naar 572,4 euro bruto. Voor een halftijds tijdskrediet zakt de premie van 327,09 euro bruto naar 286,2 euro bruto.
Voor een 1/5de tijdskrediet verandert de premie niet. De premie blijft 161,55 euro bruto voor een samenwonende werknemer en 208,48 euro voor een alleenstaande.
Ook voor wie minder dan 5 jaar bij zijn baas werkt, blijft de premie onveranderd. De RVA meldt op zijn site bedragen van 490,65 euro bruto voor voltijds tijdskrediet en 245,32 euro bruto voor een halftijds tijdskrediet.
Palliatief verlof van twee naar drie maanden
Ook wie palliatieve zorg wil bieden aan een terminaal zieke – er hoeft zelfs geen familieband te zijn – kan behalve tijdskrediet met zorgmotief ook nog een thematisch verlof opnemen: palliatief verlof.
Dat beliep tot nu toe slechts een maand, verlengbaar met een bijkomende maand, maar het wordt verlengd naar drie maanden.
Periode tijdskrediet zonder motief wordt niet meer afgetrokken van tijdskrediet met motief
De sociale partners hebben eind vorig jaar afgesproken het afschaffen van het tijdskrediet zonder motief te compenseren door die periode niet langer af te trekken van het aantal maanden waarop iemand nog recht heeft op tijdskrediet met motief. Concreet: iemand die in het verleden al 12 maanden tijdskrediet zonder motief opnam, heeft vanaf morgen opnieuw recht op 51 maanden tijdskrediet met motief in plaats van 39 maanden. Dat gaat in vanaf april voor het recht op die periodes, maar pas vanaf juni zullen die 12 extra maanden ook een uitkering opleveren, zo preciseert het kabinet van minister Peeters.
Hogere premie voor ouderschapsverlof alleenstaanden uitgesteld tot juni
Eind januari waren de sociale partners in het kader van de besprekingen over de loonmarge voor de komende twee jaar overeengekomen de uitkeringen voor de thematische verloven voor alleenstaanden met kinderen fors op te trekken. Het gaat om een verhoging met 38 procent voor een voltijds (1.107 euro bruto) of halftijds (554 euro bruto) thematisch verlof. Alleenstaanden die één dag in de week vrij nemen, zien hun uitkering met 21 procent stijgen tot 211 euro bruto. De afspraak was dat deze verhoging in zou gaan vanaf april, maar dat zal nu pas vanaf juni het geval zijn.
1/10de ouderschapsverlof toch nog niet mogelijk
Naast tijdskrediet met motief, bestaan er ook drie thematische verloven: ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand en palliatief verlof. De afspraak was om ouderschapsverlof vanaf april ook in de vorm van 1/10 opgenomen zou kunnen worden. Dat komt neer op een halve dag per week of 1 volledige dag om de 14 dagen. Die optie kan worden benut gedurende 40 maanden. De regering heeft deze nieuwe optie echter nog niet goedgekeurd. Wel is er overeengekomen om hierover voor de zomer een wetsvoorstel goed te keuren, zo verduidelijkt het kabinet Peeters.