- 10 april 2022
- Gepost door: Wouter Devloo
- Categorie: Tips & tricks
Met de afschaffing van de woonbonus in 2020 kwam de Vlaamse regering de belastingbetaler reeds enigszins tegemoet met een verlaging van de registratierechten van 7% naar 6%. In de traditionele septemberverklaring heeft de regering nu opnieuw een hervorming van de registratierechten aangekondigd. Vanaf 1 januari 2022 zal het tarief voor de aankoop van de enige eigen woning verlagen van 6% naar 3% en zal tegelijkertijd het tarief bij de aankoop van een tweede woning stijgen. Ook de meeneembaarheid wordt geleidelijk aan een halt toegeroepen.
Wie vanaf 1 januari 2022 de enige en eigen woning koopt, zal dit kunnen doen aan een verlaagd tarief van 3%. Gaat het daarenboven over een oudere woning die grondig zal worden gerenoveerd, dan zal er slechts 1% (voorheen 5%) registratiebelasting verschuldigd zijn.
Voor de aankoop van alle andere onroerende goederen zoals de tweede woning, professioneel vastgoed (kantoren, retail, etc…) en gronden stijgt het tarief van 10% naar 12%.
De verlaging voor de enige eigen woning gaat echter wel gepaard met de halvering van de bijkomende rechtenvermindering voor woningen onder een bepaald grensbedrag (van 5.600 EUR naar 2.800 EUR) en de geleidelijke afschaffing van de meeneembaarheid. Een deel van de eerder betaalde registratiebelasting in aftrek nemen bij de aankoop van een nieuwe eigen (en enige) woonst, zal vanaf januari 2024 niet langer mogelijk zijn.
Tot en met 31 december 2023 wordt er voor de aankoop van een enige en eigen woning wel voorzien in een overgangsperiode. Daarbij kan een keuze worden gemaakt tussen de toepassing van de nieuwe tarieven (3% en 1%), weliswaar zonder de mogelijkheid tot meeneembaarheid, of de toepassing van de oude tarieven, met meeneembaarheid.
De tariefverlaging voor de enige eigen woning zou van toepassing worden voor notariële akten vanaf 1 januari 2022. De onderhandse verkoopovereenkomst (compromis) mag aldus nog getekend worden in 2021. Voor de tariefverhoging van bv. bedrijfsvastgoed zou de datum van de onderhandse verkoopovereenkomst wel doorslaggevend zijn. Een getekend compromis in 2021 zou dus nog altijd tot gevolg hebben dat het tarief van 10% van toepassing is, ook al wordt de akte maar verleden in 2022.