- 22 maart 2015
- Gepost door: Wouter
- Categorie: Tips & tricks
De ministerraad heeft groen licht gegeven voor twee verhogingen die ervoor zorgen dat de burgers meer koopkracht krijgen: een verhoging van het bedrag van de maaltijdcheques en de resultaatsgebonden . Beide maatregelen zijn een initiatief van Maggie De Block, minister van Sociale Zaken, en van Kris Peeters, minister van Werk. Ze maken deel uit van het akkoord met de sociale partners en gaan in op 1 januari 2016.
Maaltijdcheques
Het maximumbedrag van een maaltijdcheque mag met 1 euro verhoogd worden: van 7 naar 8 euro. Maaltijdcheques zijn een tralegaal voordeel waarop werknemers noch werkgevers sociale lasten betalen. Per gewerkte dag mag maar één maaltijdcheque uitgekeerd worden en de werknemer moet zelf bijdragen. De persoonlijke bijdrage van de werknemer blijft ongewijzigd op 1,09 euro.
1 januari 2016 is ook het moment waarop de werkgevers overschakelen op elektronische maaltijdcheques.
Collectieve bonus
De ministerraad heeft ook ingestemd met een verhoging van het maximumbedrag van de resultaatsgebonden voordelen (collectieve ) die ze aan hun werknemers mogen geven. Die wordt uitgekeerd op voorwaarde dat een bepaalde collectieve doelstelling wordt bereikt. Voorbeelden zijn een bepaalde omzet halen, het aantal klachten tot een bepaald niveau terugdringen of zelfs een verlies beperken. Als de doelstelling wordt gehaald, krijgt de hele groep de bonus toegekend. De loonbonus kan dus niet individueel gegeven worden ter vervanging van loon. Werkgevers kunnen dit jaar een brutobonus van 3.130 euro per jaar betalen. De werknemer betaalt daar een solidariteitsbijdrage van 13,07 procent op. Het saldo van 2.722 euro is vrijgesteld van belastingen.
Het betalen van een bonus hangt af van de loononderhandelingen per sector en in elk bedrijf.