- 16 november 2015
- Gepost door: Wouter
- Categorie: Tips & tricks
‘Het toepassingsgebied van de woonbonus verruimt tot elke eigen woning, ongeacht of het de eerste, tweede of derde woning betreft. Zolang de woning maar bewoond wordt door de kredietnemer bij de betaling van de leningsuitgaven. ‘De ingreep stelt paal en perk aan een bizar neveneffect van de Vlaamse woonfiscaliteit. Vandaag kan het belastingvoordeel groter zijn voor wie leent voor een tweede gezinswoning dan voor wie voor het eerst eigenaar wordt.’
Door aanpassing kan het belastingvoordeel voor wie leent voor een gezinswoning en al een andere woning bezit vanaf volgend jaar fors lager uitvallen. Denk aan een jongere die destijds een appartementje kocht en later samen met zijn partner een gezinswoning bouwt, terwijl het appartement wordt verhuurd. Of iemand die een woning geschonken kreeg of de volle eigendom erfde.
Vandaag geeft een lening voor een andere gezinswoning geen recht op de woonbonus, maar wel op de Vlaamse belastingvermindering voor het langetermijnsparen voor de kapitaalaflossingen en de Vlaamse gewone vermindering voor de intresten. Die beide belastingvoordelen worden afgeschaft voor leningen afgesloten vanaf 2016.
Aan de grensbedragen en het belastingvoordeel van de woonbonus wordt niet geraakt. De woonbonus zal volgend jaar – net zoals leningen afgesloten in 2015 – maximaal 2.360 euro bedragen: 1.520 euro basisbedrag + 760 euro + 80 euro voor wie drie kinderen ten laste heeft.
‘De verhogingen gelden de eerste tien jaar en zijn er alleen voor wie leent voor zijn enige woning en dat zolang het de enige woning blijft. Wie al eigenaar is van een andere woning kan vanaf 2016 alleen aanspraak maken op het basisbedrag van 1.520 euro’.
Het maximale voordeel van de woonbonus voor wie al een andere woning bezit is 608 euro per jaar.
De woonbonus levert een belastingvermindering van 40 procent op. Dat brengt het maximale voordeel voor wie al een andere woning bezit en die ook wenst te behouden op 608 euro per jaar. Of het al dan niet gaat over de enige woning wordt beoordeeld op 31 december van het leningsjaar. Daarbij wordt geen rekening gehouden met een in mede-eigendom, vruchtgebruik of blote eigendom geërfde woning. Evenmin met een woning die te koop staat op 31 december van het leningsjaar en op dezelfde datum een jaar later effectief is verkocht.
Voor de lopende leningen verandert niets. ‘Dat maakt dat drie Vlaamse woonbonussen naast elkaar zullen bestaan’. Voor wie leent voor een andere woning waarin hij niet gaat wonen, blijft alles bij het oude. Over het belastingvoordeel voor een tweede verblijf aan de kust of een investeringspand beslist niet de Vlaamse, maar de federale overheid. ‘Dus het federale fiscaal voordeel van een lening voor een tweede verblijf kan nog steeds beduidend hoger liggen dan dat van de Vlaamse woonbonus.’
3 scenario’s
Hoeveel levert een lening voor een tweede woning op?
Eerste woning wordt verhuurd
Joris leent voor de aankoop van een tweede woning naar waar hij ook zal verhuizen. Hij verkoopt zijn eerste woning niet, maar zal die na zijn verhuizing verhuren.
- Lening 2015
De lening geeft recht op: Vlaamse belastingvermindering voor langetermijnsparen voor de kapitaalaflossingen. Het maximale voordeel is 2.280 x 30% = 684 euro.
Vlaamse gewone belastingvermindering voor de intresten tegen 40%. Het voordeel hangt af van het kadastraal inkomen van de eerste woning, maar loopt al snel op tot 500 euro of meer.
- Lening 2016
De lening geeft recht op de Vlaamse woonbonus, met een maximaal voordeel van 1.520 x 40% = 608 euro.
Eerste woning wordt verkocht
Sofie leent voor de aankoop van een tweede woning waarheen zij ook zal verhuizen. Ze zet haar eerste woning te koop voor 31 december en zal ze in de loop van het volgende jaar effectief verkocht hebben.
- Lening 2015
De lening geeft recht op de Vlaamse woonbonus op voorwaarde dat Sofie de tweede woning bewoont uiterlijk op 31 december 2017. Het maximale voordeel bedraagt 2.280 x 40% = 912 euro.
- Lening 2016
De lening geeft recht op de Vlaamse woonbonus. Het maximale voordeel bedraagt 2.280 euro x 40% =912 euro.
Tweede woning wordt verhuurd
Maarten leent voor de aankoop van een tweede woning die hij zal verhuren. Hij blijft wonen in zijn eerste woning.
Lening 2015 of 2016
De lening geeft recht op:
- Federale belastingvermindering voor langetermijnsparen voor de kapitaalaflossingen. Het maximale voordeel bedraagt 2.260 x 30% = 678 euro.
- Federale gewone intrestaftrek. Het voordeel hangt af van het kadastraal inkomen van de tweede woning, maar loopt al snel op tot 600 euro of meer.