Welke elektrische auto’s kunnen genieten van een premie?

Vanaf 2024 biedt de Vlaamse overheid een premie aan voor de aankoop van elektrische auto’s onder de 40.000 euro. Dit initiatief richt zich voornamelijk op compacte stadsauto’s en omvat ook bepaalde tweedehandsmodellen.

De toename van elektrische bedrijfswagens is aanzienlijk, mede dankzij de afnemende fiscale voordelen voor voertuigen met verbrandingsmotoren. Echter, particulieren zijn terughoudend om over te schakelen op elektrisch rijden vanwege de hogere aanschafkosten en beperktere actieradius, vooral in het lagere prijssegment. Slechts 10% van de elektrische auto’s in België is in bezit van particulieren. Er zijn ongeveer 25 nieuwe elektrische modellen beschikbaar binnen de prijsklasse van 30.000 tot 40.000 euro.

De Vlaamse regering streeft ernaar om de overgang naar elektrische voertuigen te vergemakkelijken door middel van deze premie

Zowel particulieren, zelfstandigen/ vennootschappen / vzw’s als aanbieders van deelmobiliteit kunnen deze premie aanvragen, mits de catalogusprijs van de auto niet meer dan 40.000 euro bedraagt. De premie is geldig tot 2026 en varieert van 5.000 euro voor nieuwe wagens tot 3.000 euro voor tweedehandsmodellen in 2024, met een jaarlijkse afname tot 2026.

De elektrische automarkt toont een diversiteit aan modellen onder de 40.000 euro, waaronder kleine stadsauto’s en betaalbare SUV’s van merken als Fiat, Renault, Aiways en MG. Dit contrasteert met de populaire, maar duurdere modellen zoals Tesla Model Y, Volvo XC40 en Tesla Model 3. De Dacia Spring, met een prijs van 22.690 euro, is bijvoorbeeld een van de meest toegankelijke opties. Na aftrek van de Vlaamse premie verlaagt de prijs naar 17.690 euro, alhoewel de actieradius beperkt blijft.

De tweedehandsmarkt voor elektrische voertuigen is nog in ontwikkeling, met een beperkt aanbod en voornamelijk hoger geprijsde modellen. De prijsdaling op de tweedehandsmarkt lijkt vergelijkbaar met die van conventionele auto’s. Interessant is dat duurdere elektrische modellen, zoals Tesla, populair blijven op de tweedehandsmarkt.

Een studie van het verkeersinstituut Vias toont aan dat ondanks de hogere aanschafprijs, de totale kosten van een elektrische wagen over zijn levensduur vaak lager uitvallen dan die van benzine- of dieselauto’s. Dit geldt vooral voor het hogere marktsegment, terwijl kleinere elektrische auto’s doorgaans nog minder kosteneffectief zijn. Daarom is de Vlaamse premie vooral gericht op het stimuleren van de aanschaf van elektrische auto’s in het goedkopere segment.
Voor de installatie van een thuislaadstation zijn er federale subsidies beschikbaar, die via de belastingaangifte worden verrekend. Deze belastingvermindering neemt geleidelijk af en is beperkt tot een bepaald bedrag per laadpaal.

Procedure
De premie kan momenteel nog niet aangevraagd worden.
Het besluit met de voorwaarden, procedure en bedragen werd op 10 november 2023 door de Vlaamse Regering principieel goedgekeurd, maar is nog onder voorbehoud tot de definitieve goedkeuring en de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 • Om in aanmerking te komen voor de premie meldt u zich uiterlijk binnen 90 dagen na de ondertekening van de verkoopovereenkomst van het voertuig aan. U zal het voertuig kunnen aanmelden via een webapplicatie die via deze webpagina ter beschikking gesteld zal worden.
  Voor voertuigen die zijn besteld vóór de datum van de bekendmaking van dit besluit in het Belgisch Staatsblad en na 25 september 2023, moet de aanmelding worden gedaan binnen 90 dagen die volgen op de bekendmaking.
 • U levert binnen 90 dagen na de inschrijving van het voertuig bij verkoop de nodige documenten af als bewijs dat aan de eerder genoemde voorwaarden is voldaan:
  • een kopie van de factuur en het betalingsbewijs (of de betalingsbewijzen)
  • een kopie van het inschrijvingsbewijs van het voertuig met het chassisnummer
 • Na de aanmelding en nadat alle bewijsstukken zijn afgeleverd en de overheid de aanvraag van de premie heeft goedgekeurd, wordt de premie volledig uitbetaald.

Bedrag

 • De premie daalt ieder jaar met 1000 euro voor nieuwe wagens en 500 euro voor tweedehandswagens. De premie is ook beperkt in de tijd. Daarmee anticipeert de overheid op de marktontwikkelingen van de volgende jaren: er wordt een daling van de prijzen van elektrische wagens verwacht eens de tweedehandsmarkt op gang komt.
 • Een particulier kan de premie maximaal één keer ontvangen.
 • De premie kan maximaal één keer per voertuig worden betaald.

 

Premiebedragen voor aankoop elektrisch voertuig
  Aanmelding in 2024 Aanmelding in 2025 Aanmelding in 2026
Nieuw aangekocht door natuurlijke personen, kleine en middelgrote ondernemingen 5000 euro 4000 euro 3000 euro
Nieuw aangekocht door grote ondernemingen 3000 euro 3000 euro 3000 euro
Tweedehands 3000 euro 2500 euro 2000 euro

Website waar je premie kan aanvragen
Premie voor aankoop van een elektrische wagen | Vlaanderen.be

Als de regeling er zonder verdere wijzigingen komt, geldt de premie voor alle elektrische auto’s die particulieren op zijn vroegst drie maanden geleden hebben besteld en niet eerder dan op 1 januari worden ingeschreven.

Als de regeling er zonder verdere wijzigingen komt, geldt de premie voor alle elektrische auto’s die op zijn vroegst drie maanden geleden hebben besteld en niet eerder dan op 1 januari worden ingeschreven.