ZONNEPANELEN kan je die leggen op iemand ander zijn dak?

Zonnepanelen zie je tegenwoordig overal op daken, en dat is niet zo gek met die steeds hogere kosten voor levensonderhoud en energie. Mensen zoeken naar manieren om hun energierekening te drukken, en zonnepanelen zijn daarbij een mooie groene oplossing.

Waarom zou je zonnepanelen op het dak van een ander leggen?
Nou, zonnepanelen kunnen je flink besparen op je energierekening, maar het kost ook wat om ze te installeren. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om dit via hun bedrijf te doen. Dat is gunstig voor beide kanten: het bedrijf kan de kosten afschrijven en de huiseigenaar krijgt groene stroom.

Dit geldt ook voor huurders.
Ze bezitten het huis niet, maar willen misschien toch investeren in zonnepanelen om de energiekosten te drukken.

Denk goed na voordat je begint
Het idee om zonnepanelen op andermans dak te leggen wordt steeds populairder. Er zijn wel wat juridische puntjes om op te letten. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen op een huis van de huiseigenaar worden gezien als zijn bezit.

Wat als je toch op iemand anders zijn dak wilt investeren?
Dan kan het opstalrecht een oplossing zijn. Dat betekent dat je met toestemming van de eigenaar zonnepanelen op zijn dak mag zetten en daarvan eigenaar blijft voor een bepaalde tijd. Maar let op, er zijn wat belangrijke dingen om rekening mee te houden, zoals notariële gedoe, kosten en een duidelijke afspraak.

Een huurder en zonnepanelen

Als je huurt, zit er vaak al een opstalrecht in je huurcontract. Dit recht eindigt samen met je huurcontract, en dan worden de zonnepanelen eigendom van de huiseigenaar. Dit is iets om te onthouden als je de investering bekijkt. Het is ook slim om nog even apart toestemming te vragen aan de eigenaar, voor de zekerheid.

Je kunt ook kiezen voor een zelfstandig opstalrecht via een apart contract.
Zo kun je na je huurcontract nog eigenaar blijven van de zonnepanelen, of afspreken dat je een vergoeding krijgt aan het einde. Zo kun je de financiën alsnog rondkrijgen.

Fiscale aandachtspunten
Als je bedrijf de zonnepanelen betaalt terwijl jij geniet van gratis elektriciteit, moet je even opletten met de belasting. Je krijgt namelijk een voordeel van alle aard van je bedrijf, en daar betaal je belasting en sociale bijdragen over. Een goed idee om hierover met je accountant te kletsen.

Conclusie
Zonnepanelen op een andermans dak leggen kan een topidee zijn, maar denk wel goed na over alle juridische en fiscale zaken. Heldere afspraken maken is de sleutel om problemen in de toekomst te voorkomen.