Aanstaande afsluiting fiscale amnestie leidt tot toename aangiftes

Op 31 december 2023 eindigt het tijdperk van twintig jaar fiscale amnestie in België.
Deze naderende deadline heeft geleid tot een significante toename van regularisatieaanvragen van onaangegeven vermogen.

Sinds de start van het eerste programma voor fiscale amnestie in 2004, bedoeld als een tijdelijke maatregel, heeft België verschillende rondes van regularisatie gezien. De huidige en laatste ronde begon in augustus 2016 en kenmerkte zich door jaarlijks stijgende boetetarieven om uitstelgedrag tegen te gaan. Tot op heden heeft dit geresulteerd in de indiening van 3.512 dossiers, goed voor 2,53 miljard euro aan zwart geld en een opbrengst van 919 miljoen euro aan belastingen voor de schatkist.

Met de naderende sluitingsdatum van het Contactpunt Regularisaties is er een duidelijke toename te zien in het aantal aanvragen. In de laatste maanden zijn de aanvragen verdubbeld, en de vraag naar overleg met het Contactpunt Regularisaties is gestegen.

Belangrijke Overwegingen na 31 December

Na 31 december 2023 wordt het legaliseren van onaangegeven vermogen op buitenlandse rekeningen complexer.
Een voorgesteld belastingaangiftevakje voor zwart geld heeft het politiek niet gehaald en juridisch weinig kans op slagen.

Voor eigenaren van zwart geld blijft na 1 januari 2024 als enige optie over het benaderen van het parket voor een minnelijke schikking. Dit proces, dat ook nu bestaat, omvat onderhandelingen met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) om de achterstallige belastingen en een boete te berekenen om strafrechtelijke vervolging af te kopen.

Aanbevelingen voor Belastingplichtigen

  1. Tijdige Actie: Belastingplichtigen met onaangegeven vermogen wordt sterk aangeraden om vóór 31 december 2023 actie te ondernemen en gebruik te maken van de fiscale amnestie.
  2. Advies Inwinnen: Schakel een fiscaal adviseur in om de mogelijke opties te bespreken en te zorgen voor een correcte en volledige regularisatie.
  3. Risico’s van Uitstel: Wees u bewust van de hogere risico’s en kosten na de afsluiting van de fiscale amnestie. Het niet tijdig regulariseren kan leiden tot hogere boetes en juridische complicaties.
  4. Documentatie en Transparantie: Zorg voor volledige en nauwkeurige documentatie van alle vermogensbestanddelen en transacties om eventuele toekomstige onderzoeken te vergemakkelijken.
  5. Voorbereiden op Veranderingen: Blijf alert op wettelijke en beleidsmatige veranderingen in de fiscale wetgeving die impact kunnen hebben op vermogensbeheer en belastingverplichtingen.