Corona: welke premies kan een zelfstandige ontvangen?.

In Vlaanderen en in Brussel kan je een premie van netto 4.000 euro aanvragen als je verplicht het werk moet neerleggen door de coronamaatregelen. In Vlaanderen noemt men dat de “hinderpremie”, en die kan je hier online aanvragen.

De premie stijgt vanaf 6 april met 160 euro per sluitingsdag. Hij kan worden gecombineerd met het overbruggingsrecht (zie “Inkomen”). De situatie in Brussel kan je hier opvolgen.

Ondernemers die toch doorwerken, maar wel zware verliezen lijden (-60 procent omzet), kunnen een compensatiepremie van 3.000 euro krijgen. Die kan zeker nuttig zijn in de evenementensector, voor freelancers, voor zorgberoepen die nu nog enkel interventies doen als het dringend is, of bijvoorbeeld in de landbouw.

Binnenkort zal je de premie online kunnen aanvragen, waar je dan na een verklaring op erewoord wordt uitbetaald. Later wordt je omzet via je btw-aangifte gecontroleerd. Ook zelfstandigen in bijberoep hebben er recht op, afhankelijk of hun sociale bijdragen hoog genoeg zijn (lees meer bij “Zelfstandig in bijberoep”).