Ecoques welke producten komen in aanmerking?

Ecocheques zijn al goed ingeburgerd. Praktische iedere werkgever neemt ecocheques op in zijn verloningspakket naar zijn werknemers toe. Een werknemer kan niet eender welk product of dienst aankopen met ecocheques. Echter, de lijst van producten en diensten die ermee kunnen aangekocht worden blijft maar uitbreiden. De laatste uitbreiding dateert van 1 september 2019. We nemen de uitbreiding even onder de loep.

Ecocheques zijn fiscaal voordelig voor werknemers. Zij worden er immers niet op belast in de personenbelasting, en daarnaast moeten er geen sociale lasten op betaald worden. De enige drempel waarmee een werkgever eigenlijk rekening moet houden is om de jaargrens per jaar niet te overschrijden. Die grens bedraagt nl. 250 euro per jaar en per werknemer. Wie deeltijds werkt, heeft er pro rata temporis recht op. Geeft een werkgever toch meer dan het jaarbedrag aan een werknemer, dan komen de belastingen en de sociale lasten om de hoek kijken bij de werknemer in kwestie. Ook werkgever betaalt er geen sociale lasten op, maar een aansluiting bij een van de ondernemingen die ecocheques uitgeven (Edenred, Sodexo en Monizze) is wel vereist.

Niet alles kan met ecocheques aangekocht worden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie categorieën, nl. ecologische producten en diensten, duurzame mobiliteit en vrije tijd, en tenslotte hergebruik, recyclage en afvalpreventie. De meest bekende voorbeelden zijn bomen en planten, spaarlampen, treintickets, busabonnementen, enz. Alle producten en diensten opgenomen in die drie rubrieken kunnen met ecocheques aangekocht worden. Houd er wel rekening mee dat niet elke handelaar ecocheques aanvaardt. Handelaars kunnen immers niet toe verplicht worden om met ecocheques te werken.

De lijst met producten en diensten die met ecocheques kunnen aangekocht worden is sinds 1 september 2019 weer uitgebreid. De laatste aanpassing dateerde van 2015. Goed nieuws dus, des te meer omdat het gaat om producten en/of diensten die iedere burger al wel eens aankoopt of een beroep op doet. Zo kunnen sinds 1 september 2019 nl. niet enkel elektrische fietsen met ecocheques aangekocht worden, maar ook speedpedelecs, steps. Ook toebehoren van tuingereedschap, zoals batterijen kunnen met ecocheques aangekocht worden. Dat is zeker interessant vermits producenten van tuingereedschap lijken in te zetten op “mobiele” apparaten die op herlaadbare batterijen werken. De volledige lijst kunt teruggevonden worden op volgende link https://api2.tamtam.pro/storage/media/PDF/9477/596ef9484dcafe3d13605b0bfc4dcbfa881e8979.pdf