- 29 september 2019
- Gepost door: Wouter
- Categorie: FAQ
Twee jaar na de lancering telt de Belgische identificatieapp Itsme 1,3 miljoen gebruikers. Maar dat kan weleens snel stijgen. De toepassingen worden almaar breder.
Itsme was aanvankelijk vooral bedoeld als vervanger van het klassieke ‘bakje’ dat u moest gebruiken om online te bankieren. Nadat u de app geïnstalleerd hebt, kunt u transacties ondertekenen met een vijfcijferige code (zie inzet). Het is dan ook geen toeval dat achter de maker, het jonge bedrijf Belgian Mobile ID, een consortium van banken zit: ING, KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis, samen met de telecomoperatoren Telenet, Proximus en Orange.
Al snel volgden ook overheidswebsites, zoals Tax-on-Web en MyPension.be, die nog omslachtigere inlogmethoden gebruikten, zoals een speciale elektronische ‘token’ of het laten uitlezen van de elektronische identiteitskaart door een e-ID-lezer. Voor veel burgers was zeker dat laatste een lijdensweg: incompatibele Java-versies, incompatibele webbrowsers of incompatibele besturingssystemen…vaak was het een mirakel als de e-ID van de eerste keer werkte zoals het moest. Itsme maakte daar in een klap komaf mee: met de vijfcijferige code kunt u inloggen.
Uniek
Twee jaar na de lancering telt Itsme 1,3 miljoen gebruikers en regelt de app 4 miljoen transacties per maand. Ze biedt vier diensten: identificatie, authenticatie (inloggen), confirmatie (bevestigen dat u een bepaalde verrichting wilt uitvoeren) en de ‘gekwalificeerde’ of elektronische handtekening. ‘We hebben een 50-tal partners die Itsme actief gebruiken voor identificatie, authenticatie en confirmatie en al een 30-tal die de gekwalificeerde handtekening gebruiken’, zegt Itsme-woordvoerster Sylvie Vandevelde. ‘Banken gebruiken meestal een combinatie van authenticatie en confirmatie. Er zijn er ook die binnenkort alle vier de diensten gebruiken, waardoor ze de integrale klantenervaring digitaal en mobiel kunnen afhandelen.’
Er bestaan in Noord-Europa en Scandinavië enkele vergelijkbare apps als Itsme, maar België neemt (atypisch) het digitale voortouw, zegt Vandevelde. ‘Een identiteitsapp die de vier diensten aanbiedt, is vrij uniek en België is daarin zeker een koploper. De applicatie vindt ook een brede toepassing in de bankwereld omdat ze voldoet aan richtlijnen als de Europese betaalwet PSD2 en de GDPR-privacyregels en omdat ze een ISO27001-certifiëring – een standaard voor informatiebeveiliging – kreeg.’
Hoe werkt Itsme?
Itsme is beschikbaar in de downloadwinkels van Apple en Google. De smartphoneapp identificeert zijn gebruikers door de unieke combinatie van het gsm-nummer, de simkaart en een geheime code. Daardoor werkt elke Itsme-account ook maar vanop één toestel, dus niet op een smartphone én een tablet, u zult moeten kiezen.
Om de app te activeren zijn er twee methoden: met uw bankkaart en uw kaartlezer of met uw e-ID en diens kaartlezer. De eerste methode is allicht de gemakkelijkste. Na de installatie geeft u uw gsm-nummer in Itsme in en kiest u uw huisbank uit een lijst van aanbieders. Daarna gaat het inlogproces verder in de bankapp of op de website van de bank. Voor die stap moet u (nog een laatste keer) uw kaart en kaartlezer gebruiken. Tot slot kiest u in de app een vijfcijferige code en u kunt aan de slag. Die code kunt u ook vervangen door een vingerafdruk of een gezichtsscan als uw gsm daarover beschikt. Let wel: de simkaart die u voor Itsme gebruikt, moet uitgegeven zijn door een Belgische operator, anders weigert de app dienst.
Louis Vuitton-tas
Bij de privépartners is de lijst voorlopig niet zo lang. Het bedrijf Doccle, dat een soort elektronische kluis aanbiedt voor het afhandelen van administratieve documenten, biedt Itsme aan, net als bijvoorbeeld het uitzendbureau Randstad, de verzekeraars DVV en AG Insurance en het accountantsbureau Vandelanotte (voor het elektronisch ondertekenen van documenten). De deelautoverhuurder Stapp.in gebruikt Itsme voor de identificatie van de chauffeurs.
Meestal gaat het nog om vrij grote bedrijven, al is de website Kamas-Choice een interessante case. Die verhuurt handtassen van merken als Louis Vuitton, Gucci en Prada aan dames die daar graag een week of weekendje mee willen uitpakken. Om zeker te zijn over de identiteit van wie de dure spullen huurt, verplicht Kamas-Choice zijn gebruikers eerst een account aan te maken. Dat kan met Itsme.
Het aantal bedrijven dat met de app werkt, kan binnenkort wel eens sterk stijgen. Sinds vorige week moeten webwinkels voor online betalingen boven 30 euro in een ‘tweestapssverificatie’ voorzien, in overeenkomst met PSD2. Dat betekent dat de cyberwinkels aankopen moeten beveiligen met minstens twee van deze drie factoren: kennis (een gegeven dat alleen de klant kent, zoals een wachtwoord of een geheime code), bezit (iets dat de klant in zijn bezit heeft, zoals een smartphone of bankkaart) of eigenschap (een persoonlijke identificatie-eigenschap zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning).
Behalve die twee factoren legt de richtlijn ook een ‘dynamische linking’ op. Die moet verzekeren dat de klant nog eens wordt geïnformeerd over het bedrag en de begunstigde van zijn transactie. Voor al die zaken kan de Itsme-app worden gebruikt.
Elektronische caféverkoop
Het is nu al mogelijk met Itsme zaken aan te kopen die dat bedrag van 30 euro stevig overschrijden, een woning bijvoorbeeld. Via de website Biddit.be, een initiatief van de Belgische notarissen, is het geen probleem om via een online biedsysteem een huis of appartement online aan te schaffen. Zie het als het elektronische equivalent van de vroegere caféverkoop. Ook voor Biddit.be kunt u zich aanmelden met Itsme.
Internetbankieren is nog altijd een van de voornaamste toepassingen van Itsme. Na de banken die Itsme oprichtten, gingen al snel een boel concurrenten met de app in zee. Daaronder grotere banken als AXA, Argenta en Bpost Bank, maar ook kleinere nichespelers als Bank Nagelmackers, Europabank of Delen Private Bank. Banken als Beobank, VDK en Crelan gaan zich in de toekomst aansluiten.
Ook de overheid kreeg de eenvoud en het gebruiksgemak van de app al snel in de gaten. Na pioniers als Tax-on-Web en MyPension volgden de websites van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie, MyCareer.be en Kind en Gezin. Ook MyRent gebruikt Itsme. Via die site van de FOD Financiën kunnen verhuurders online huurcontracten en plaatsbeschrijvingen van panden doorsturen voor registratie.
Een andere grote gebruikersgroep bestaat uit enkele ziekenfondsen (denk aan Partena, Het Neutraal Ziekenfonds en Onafhankelijke Ziekenfondsen) die Itsme inzetten om de gebruikers van hun online-diensten te identificeren.