- 1 april 2017
- Gepost door: Wouter
- Categorie: FAQ
Veel 65-plussers moeten hun spaargeld aanspreken omdat ze met hun pensioen en hun intresten hun kosten niet kunnen betalen. Hoeveel moet u sparen om voorbereid te zijn?
De vraag mag dan eenvoudig klinken, ze is moeilijk te beantwoorden. Er bestaat niet zoiets als een ultiem spaardoel. We kunnen wel op een rijtje zetten wat u in overweging moet nemen om uw situatie te becijferen.
Om te beginnen moet u naar uw inkomsten kijken. Hoeveel u extra nodig hebt, hangt af van welk wettelijk pensioen u krijgt. Op mypension.be kunt u dat alvast berekenen. Bij dat bedrag mag u een eventuele uitkering van een groepsverzekering tellen. Voorts spelen huurinkomsten, de verkoop van een tweede verblijf of het uitzicht op een erfenis een rol.
Vervolgens brengt u uw uitgaven in kaart. De grote vraag is welke levensstandaard u wilt. ‘U moet zich afvragen of u straks echt 1.000 euro boven op uw pensioen nodig hebt. Vergeet niet dat uw huis tegen die tijd (zo goed als) afbetaald is, wat uw lasten fors verlaagt’.
Hebt u een ouder huis, dan moet u zeker ook herstellingen, vernieuwingen of aanpassingen incalculeren. ‘Als de kans groot is dat u niet in dat huis kunt blijven wonen, bekijk dan of de verkoopwaarde volstaat om een aangepaste woning, pakweg een appartement, te kopen’.
Ook op andere vlakken moet u zich vragen stellen. Zullen uw kinderen nog studeren of hebben ze tegen dan een eigen inkomen? Wilt u een auto kopen nadat u uw bedrijfswagen hebt ingeleverd? Wilt u uw (klein)kinderen nog een duwtje in de rug geven?
Vergeet de inflatie niet
Als u gaat cijferen, moet u rekening houden met de inflatie. Als u met de huidige prijzen aan de slag gaat, is dat beeld scheefgetrokken tegen de tijd dat u met pensioen gaat. Bij 2 procent inflatie is 100.000 euro vijf jaar later nog 90.000 euro in reële waarde.
Bedenk ook dat de antwoorden op die vele vragen meestal nog een flinke portie onzekerheid inhouden. De boodschap luidt dan ook: begin zo vroeg mogelijk voor je pensioenspaarpot te sparen. Laat het fiscaal voordelige pensioensparen of langetermijnsparen – voor wie geen woonkrediet heeft – niet liggen.
BNP Paribas Fortis rekent voor: wie vanaf zijn 22ste 940 euro per jaar belegt in pensioensparen, eindigt met een nettokapitaal van bijna 95.000 euro (bij 3% instapkosten, 8% taks op 60 jaar en 4% rendement). Wie pas op zijn 40ste start, landt op goed 36.500 euro.
Dat is mooi, maar volstaat het?
188.000
Wie twintig jaar maandelijks 1.000 euro extra wil kunnen spenderen uit een vermogen, moet beginnen met 188.000 euro.
Ook BA ADVIES berekende een voorbeeld:
wil je twintig jaar lang elke maand 1.000 euro extra uit een vermogen halen om te besteden, moet je bij de start over bijna 188.000 euro (bij 2% inflatie en 5% gemiddeld rendement) beschikken.
Wij merken op dat oudere klanten twee ‘fouten’ maken:
ze stappen op hun 65ste helemaal over naar vastrentende producten met een laag rendement, of ze houden te lang al te dynamische producten aan.
De gulden middenweg: tijdig beleggingen met hoog risico omzetten, maar toch nog een stuk beleggen met een horizon van 10 of 15 jaar, dus iets dynamischer. Op uw 65ste is uw levensverwachting daarvoor nog lang genoeg.