Is je omzet minder dan 15000 euro : wat zijn de consequenties?

Beperkte omzet, reageer vóór 1 juni!

Beperkte omzet in 2014? Jawel, daar gaat het inderdaad over. Heeft u in 2014 een omzet behaald van niet meer dan € 15.000, dan wordt u vanaf 1 juli 2015 in principe automatisch een zgn. kleine ondernemer, met alle gevolgen van dien.

Gemakkelijk, geen btw-aangiftes meer? Dat klopt inderdaad. Als kleine ondernemer moet u geen btw meer aanrekenen op uw facturen en bijgevolg ook geen periodieke btw-aangiftes meer indienen. Het wordt er m.a.w. allemaal iets eenvoudiger op, maar het heeft ook een nadeel!

Geen btw-aftrek meer! Dat is inderdaad de keerzijde van de medaille. Alle btw die u zelf betaalt aan uw leveranciers, is niet meer recupereerbaar. Dat is dus een streep door de rekening, temeer omdat u ook riskeert om een deel van de reeds afgetrokken btw op uw investeringen zoals uw auto, camionette, … te moeten terugbetalen!

Toch beter niet dan? Dat kan! U kunt er immers perfect voor opteren om onder het normale btw-regime te blijven vallen, met behoud van uw recht op aftrek dus. Vereist is dan dat u dit vóór 1 juni meldt aan uw lokaal btw-kantoor.

Was uw omzet in 2014 niet hoger dan € 15.000, reageer dan vóór 1 juni indien u uw btw-aftrek niet wilt verliezen.