- 14 oktober 2014
- Gepost door: Wouter
- Categorie: FAQ
Nieuwe belastingen
De Zweedse formatie haalt naar eigen zeggen 75 procent van de inspanningen uit besparingen en 25 procent uit inkomsten.
De bijkomende inkomsten worden onder meer gehaald uit een verhoging van de beurstaks op aandelen, voor ongeveer 80 miljoen.
Er komt geen meerwaardebelasting, maar wel een doorkijkbelasting voor mensen die hun fortuinen via vennootschappen in belastingparadijzen hebben geplaatst.
Het gaat doorgaans om stichtingen die om fiscale redenen in het buitenland worden opgezet.
Beurstaks
‘Verhoging beurstaks is ongelukkige maatregel’
‘Het regeerakkoord als geheel is evenwichtig en moedig. Maar de verhoging van de beurstaks is een ongelukkige maatregel, een gemakkelijkheidsoplossing.
Positief is dat er geen speculatietaks of meerwaardetaks komt. Maar de verwachte opbrengst van 80 miljoen euro is niet absoluut noodzakelijk om begrotingsevenwicht te bereiken.
Accijnzen op diesel,tabak, sterke drank
Verder zullen er nieuwe inkomsten komen uit de accijnzen op diesel.
Prijsdalingen van diesel zullen we aan de pomp niet voelen omdat ze afgeroomd zullen worden door de overheid via een cliquet-systeem.
De bedoeling is om de dieselprijzen gespreid over drie jaar te laten stijgen tot het niveau van Nederland.
De accijnzen op tabak en sterke drank zouden ook licht stijgen. Die op bier niet. Ook de btw voor een aantal diensten wordt verhoogd. Het gaat bijvoorbeeld om esthetische chirurgie en buitenlandse e-commerce.
HOGER LOON
De personenbelastingen worden met bijna 1 miljard euro verlaagd, onder meer door een verhoging van de forfaitaire aftrek van beroepskosten.
Dit zou per werknemer gemiddeld 250 euro netto per jaar extra opleveren. Het precieze bedrag zal voor elke werknemer verschillen omdat de impact van de hogere aftrek afhankelijk is van het inkomen.
INDEXSPRONG
Keerzijde van de medaille is dat er een eenmalige indexsprong komt, maar wel met sociale correcties. Wanneer de indexsprong zal worden toegepast is nog niet duidelijk. Ook is het onduidelijk over welke sociale compensaties het gaat. Verder komt er een welvaartsenveloppe van 1,2 miljard euro om de laagste uitkeringen en pensioenen te verhogen.
Langer werken
Dat we met zijn allen langer moeten werken is geen verrassing. De Zweedse formatie zal de wettelijke pensioenleeftijd verhogen van 65 naar 66 jaar in 2025 en naar 67 jaar in 2030. Er komen wel overgangsmaatregelen. Concreet betekent de maatregel dat wie vandaag 51 jaar is of jonger al moeten werken tot 67 jaar.
Ook wie vervroegd met pensioen wil, zal langer moeten wachten. In 2018 zou de vervroegde pensioenleeftijd opgetrokken worden naar 63 jaar bij een loopbaan van 41 jaar. Vandaag moet men minstens 61 jaar zijn en een loopbaan hebben van minstens 39 jaar. De regering Di Rupo besliste al dat in 2016 de leeftijdsvoorwaarde wordt opgetrokken tot 62 jaar en de minimale loopbaan minstens 40 jaar zal moeten zijn. Net zoals de regering Di Rupo, wil ook de Zweedse formatie overgangsmaatregelen om de aanpassing in 2018 door te voeren.
Meer werken onbeperkt kunnen bijverdienen
Voortaan zullen meer gepensioneerden onbeperkt kunnen bijverdienen. Vandaag is die mogelijkheid er enkel voor gepensioneerde 65-plussers met een loopbaan van 42 jaar. De Zweedse formatie wil die mogelijkheid voortaan aan alle 65-plussers geven. Ook wie vroeger dan 65 jaar met vervroegd pensioen gaat, en een loopbaan heeft van minstens 45 jaar, zal voortaan onbeperkt kunnen bijverdienen.
Horeca en overuren
Een ander maatregel is de verhoging van het aantal mogelijke overuren in de horeca. De Zweedse formatie zal dat aantal verdubbelen van 180 tot 360 uren.
Studenten mogen meer werken
Verder zullen studenten voortaan 400 uren mogen werken in plaats van 50 dagen. Die uitbreiding is vooral goed nieuws voor studenten die maar een paar uur per dag werken. In het huidige systeem telt een dag van bijvoorbeeld 3 uren mee voor een volledige dag. Door voortaan in uren te rekenen kunnen sommige studenten dus meer dan 50 dagen werken terwijl ze het voordelige statuut blijven genieten.
Meer tijd voor zorg : tijdskrediet
De regering wil ook de termijnen voor gemotiveerd tijdskrediet verlengen. Wie tijdskrediet neemt om voor een zwaar zieke ouder te zorgen zal voortaan 48 maanden tijdskrediet krijgen in plaats van 36 maanden. Ook voor palliatieve zorgen of voor de zorg van een kind (jonger dan 8 jaar) zult u 12 maanden extra, of in totaal 48 maanden, krijgen. Minder goed nieuws is dat u niet langer pensioenrechten zal opbouwen bij niet-gemotiveerd tijdskrediet. Deze vorm van tijdskrediet, dat vaak gebruikt wordt voor sabbaticals, kan vandaag nog voor een periode van maximaal 12 maanden.
Minder pestbelastingen : Liquidatebonus en 309 procent monsterboete
Enkele ‘pestbelastingen’ worden teruggeschroefd. Dat geldt voor de liquidatiebonus, waar de verhoogde taks van 25 procent door kmo’s er niet komt. De overgangsmaatregel die vandaag geldt wordt ‘voor eeuwig’ doorgetrokken. Ook de monsterboetes van 309 procent voor wie onterecht beroepskosten aftrok zijn verleden tijd. Nu komt er een aanslag van 50 tot 100 procent.
Oplossing voor Arco-vennoot
Er is ook een oplossing voor de Arco-vennoten. U krijgt als coöperant van Arco een deel van uw geld terug. Er zal 600 miljoen euro beschikbaar zijn. Daarmee kunnen we 80 procent van de oorspronkelijke inleg vergoeden en ruim 40 procent van het uitstaande kapitaal. De middelen komen van de Belgische staat, de staatsbank Belfius en de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net (het vroegere ACW). Wie hoeveel betaalt, is nog niet duidelijk. De Europese Commissie moet het voorstel van de nieuwe federale regering nog goedkeuren. Ze heeft eerder al de staatswaarborg vernietigd, omdat het over ongeoorloofde staatssteun ging.