- 6 januari 2015
- Posted by: Wouter
- Categorie: FAQ
Dat bestuurders voorlopig geen btw moeten betalen is ook goed nieuws voor ziekenhuizen. Voor hen zouden bestuurders door de invoering van de btw-plicht 21 procent duurder worden.
De aankondigde btw-plicht voor wie zich via zijn managementvennootschap laat uitbetalen als bestuurder of zaakvoerder wordt met één jaar uitgesteld, tot 1 januari 2016.
Wie vandaag aan de slag is als bestuurder, zaakvoerder of vereffenaar van een vennootschap hoeft geen btw aan te rekenen aan de onderneming waar hij een mandaat waarneemt. De regering-Michel bracht daar met de beslissing van 20 november 2014 verandering in en kondigde een btw-plicht aan voor bestuurders en bedrijfsleiders die hun mandaat via een vennootschap uitoefenen. Tot nu toe kunnen rechtspersonen kiezen of ze al dan niet btw aanrekenen.
De btw-plicht voor bestuurders-vennootschappen zou ingaan vanaf 1 januari 2015, maar de inwerkingtreding is met één jaar uitgesteld tot 1 januari 2016. ‘De administratie heeft kennis genomen van het feit dat de toepassing van die btw-plicht in diverse sectoren aanleiding zal geven tot praktische moeilijkheden en interpretatieproblemen. ‘In deze omstandigheden is het voor de betrokken belastingplichtigen niet evident om zich nog tijdig in regel te stellen en zich te organiseren.’
De btw-plicht zorgt niet alleen voor extra administratieve rompslomp voor bestuurders, zoals het aandienen van btw-aangiften en het opstellen van facturen. ‘Voor tal van ondernemingen worden hun bestuurders of zaakvoerders de facto 21 procent duurder, omdat ze de betaalde btw –omwille van hun vrijgestelde activiteit- niet of slechts gedeeltelijk kunnen aftrekken.
Dat is onder meer het geval voor vastgoedvennootschappen, verzekeringskantoren, holdings, private equity activiteiten en banken. Maar ook ziekenhuizen, rusthuizen en tal van vzw’s uit de non-profitsector worden getroffen.’
Met de invoering van een btw-plicht voor managementvennootschappen zegt de regering-Michel gehoor te geven aan een Europese eis. ‘Het aanstellen van een buitenlandse vennootschap-bestuurder in een Belgische vennootschap levert op vandaag inderdaad wel wat administratieve beslommeringen op.
De geplande btw-maatregel verandert niets voor wie zonder managementvennootschap werkt en als natuurlijke persoon in de raad van bestuur zetelt. Die bestuurdersmandaten blijven sowieso vrijgesteld van btw.