- 24 maart 2017
- Gepost door: Wouter
- Categorie: FAQ
Vaste kosten
Huur
Laten we beginnen met de grootste klapper: voor je woonkosten scheelt het honderden euro’s als je als single een woning deelt met een of meer anderen. En dat ligt vooral aan de besparing op huur.
110 euro Een appartement met twee slaapkamers huren kost gemiddeld 110 euro meer dan eentje met één slaapkamer.
Water
Op de nutsfacturen zal je geen honderden euro’s per maand besparen, maar tikt de besparing in een jaar toch aan.
Elektriciteit
En wat met de stroomfactuur? Ook daar valt het daadwerkelijke verbruik niet echt lager uit door samen te wonen. Een gemiddeld eenpersoonsgezin verbruikt zowat 1.500 kWh per jaar, weet de netbeheerder Infrax, en een gemiddeld tweepersoonsgezin 3.000 kWh per jaar.
103 euroDe Turteltaks bedraagt altijd minstens 103,37 euro, ook al verbruikt een alleenstaande veel minder stroom.
Je moet goede vrienden zijn om keuken, woonkamer en badkamer te willen delen, maar financieel loont de vriendschap wel.
Uitkeringen
Samenwonen met twee of meer is door de gedeelde kosten normaal gezien goedkoper dan alleen wonen. Voor sommige uitkeringen wordt dat in rekening genomen, voor andere niet.
Werkloosheidsuitkering
Als een van de alleenstaande vrienden een werkloosheidsuitkering ontvangt, kan die lager uitvallen als zij besluiten samen te gaan wonen. De uitkering ligt lager voor samenwoners dan voor alleenstaanden, en om van samenwonen te spreken hoeft er geen een affectieve band of een kwalificatie als ‘partner’ te zijn. Voor de werkloosheidsreglementering is ‘samenwonen’ onder hetzelfde dak wonen en gemeenschappelijk de belangrijkste aangelegenheden regelen. Het hoeft niet te gaan om een volledig gemeenschappelijk huishouden.
Tijdskrediet
Ook de premie bij tijdskrediet kan bij het samenwonen wat lager uitvallen. Bij voltijds tijdskrediet maakt het niet uit, maar bij halftijds of 1/5de tijdskrediet valt de nettopremie wat hoger uit voor een alleenstaande. De RVA kijkt de gezinssamenstelling na in het Rijksregister: wie op hetzelfde adres samen met een andere persoon is gedomicilieerd, wordt beschouwd als een samenwonende werknemer.
Pensioen
Wat pensioenen betreft, wordt er anders geoordeeld: enkel het huwelijk is de referentie om een pensioen toe te kennen of aan te passen bij een gewijzigde gezinssamenstelling. Zo bestaat er een gezinspensioen dat een verhoging van 25 procent inhoudt als de gepensioneerde samenwoont met iemand met een zeer laag eigen pensioen. Maar dat geldt enkel voor gehuwden. Samenwonen of wettelijk samenwonen heeft geen invloed op het pensioen. En ook niet op een eventueel supplement voor een uit de echt gescheiden persoon: daar wijzigt niets aan wanneer er iemand, zonder te huwen, onder hetzelfde dak bijkomt.
Wie een economisch voordeel heeft door met iemand onder hetzelfde dak te wonen, wordt voor de werkloosheidsuitkering als samenwonende behandeld.
Belastingen
Personenbelasting
Het is algemeen bekend: alleenstaande werknemers zonder kinderen behoren tot de zwaarst belaste ter wereld. Volgens berekeningen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ziet een single met een gemiddeld inkomen 55,3 procent van zijn loon aan belastingen opgaan. Samenwonen met een vriend of vriendin tempert die belastingdruk niet. Zelfs niet als die huisgenoot weinig of geen inkomsten heeft. De personenbelasting wordt apart bekeken. Alleen voor gehuwde en wettelijk samenwonende partners is er het belastingvoordeel van het zogenaamde huwelijksquotiënt. Daarmee kan tot 30 procent van het inkomen van de ene partner fictief worden toegewezen aan de andere, waardoor een deel van het inkomen aan de hoogste belastingtarieven ontsnapt.
Lokale belastingen
Voor lokale belastingen brengt samenwonen geen soelaas. ‘Beide huisgenoten zijn ingeschreven in dezelfde gemeente en moeten elk dezelfde lokale belastingen betalen’, zegt fiscaal advocaat Thierry Lauwers. ‘Wordt er een provinciebelasting geheven, dan betaalt elke vriend ook die provinciebelasting.’
Erfenis
Kinderloze singles worden geconfronteerd met de hoogste tarieven van de erfbelasting. Ze lopen in het Vlaams Gewest op van 30 tot 65 procent voor erfenissen tussen broers en zussen en van 45 tot 65 procent voor erfenissen tussen anderen. Dat is fors meer dan wat betaald wordt op een nalatenschap aan kinderen of een partner: 3 tot 27 procent.