Misvattingen over successie- en vermogensplanning

Laten we het eens hebben over successie- en vermogensplanning. Er zijn nogal wat misvattingen over dit onderwerp, dus ik ga er vijf aanpakken die je vaak hoort.

  1. “Successieplanning is alleen voor de rijken”: Denk nog eens na! Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met overlijden en erfenissen. Of je nu een groot of klein vermogen hebt, erfeniskwesties kunnen tot familieruzies leiden. Dus, ook al ben je geen miljonair, het is slim om je successieplanning serieus te nemen.
  2. “Testamenten zijn zonde van het geld”: Echt niet! Een testament is superbelangrijk. Het zorgt ervoor dat jouw spullen gaan naar wie jij wilt en kan je ook nog eens helpen besparen op erfbelasting. Dus ja, een testament is echt wel nuttig.
  3. “Mijn partner erft toch alles”: Nou, dat hangt ervan af. In België verschilt dit nogal, afhankelijk van je relatiestatus. Getrouwd, wettelijk of feitelijk samenwonend, het maakt allemaal uit. En als je feitelijk samenwoont, erft je partner automatisch niks, tenzij je een testament hebt.
  4. “Ik kan mijn kinderen niet onterven”: Technisch gezien klopt dat. Je kids hebben recht op een bepaald deel van je nalatenschap. Maar je kan in je testament wel aangeven dat ze minder krijgen. Doen ze hier niks aan, dan blijft jouw wens gelden.
  5. “Als ik iets schenk, ben ik het kwijt”: Meestal wel, ja. Maar tussen echtgenoten kun je een schenking terugdraaien. En je kunt ook voorwaarden aan een schenking hangen, zoals het vruchtgebruik behouden. Dat betekent dat je bijvoorbeeld nog steeds de huurinkomsten ontvangt van een pand dat je hebt weggegeven.

Kortom, successie- en vermogensplanning is niet alleen voor de superrijken, en het is zeker de moeite waard om erover na te denken!