Online tools die je helpen op financieel vlak

Het nieuwe jaar bracht een aantal veranderingen op financieel vlak met zich mee. Deze online modules brengen meer duidelijkheid.

1. Registratiebelasting. Na de uitdoving in Wallonië en Brussel is de woonbonus nu ook in Vlaanderen niet meer van toepassing op nieuwe woonkredieten. Als (magere) compensatie hiervoor daalde de registratiebelasting op de aankoop van een enige en eigen gezinswoning van 7 naar 6%. Wie een ingrijpende energetische renovatie plant, betaalt 5%. De website van De Tijd ( http://bit.ly/2FJSXqz ) laat u nagaan hoeveel u vandaag precies betaalt voor de aankoop van een huis, appartement of grond in elk gewest.

2. Autofiscaliteit. Ook de autofiscaliteit voor bedrijfswagens is sinds 1 januari 2020 gewijzigd. De fiscale aftrekbaarheid wordt nu berekend op basis van een brandstofcoëfficiënt. Alle details vindt u op de website van FLEET.be ( http://bit.ly/2QRn2Lj ). U kunt daar ook doorklikken naar een rekenmodule ( http://bit.ly/30h5WcK ) waarmee u als zelfstandige, werknemer of bedrijfsleider de aftrekbaarheid van uw bedrijfswagen kunt berekenen. Let op!  Het resultaat van die berekening is een beetje weggestopt in de tekst.

Tip. Overweegt u om een nieuwe auto te kopen, maar weet u niet precies welke? De module van HLN.be ( http://bit.ly/2NlXWlD ) gidst u door de verschillende (brandstof)types. De al eerder vermelde Tax Calculator van FEBIAC ( http://bit.ly/2NB05Kn ) is eveneens geüpdatet, en toont u de actuele BIV en jaarlijkse verkeersbelasting in elk gewest.

3. Lage-emissiezones. Steeds meer steden en gemeenten in België voeren een lage-emissiezone in. Naast Antwerpen en Brussel weert nu ook Gent ‘vervuilende’ auto’s. De exacte voorwaarden kunnen echter verschillen naargelang van de plaats. Via Vlaanderen.be ( https://www.vlaanderen.be/lage-emissiezones-lez ) kunt u doorklikken naar de websites van de betrokken steden voor hun specifieke informatie. Auto-importeur D’Ieteren ( https://lez.dieteren.be/nl ) ontwikkelde ook een handige webtool waarmee u zelf kunt nagaan waar u nog welkom bent.

Gebruik de webmodule van D’Ieteren om na te gaan in welke lage-emissiezones uw auto anno 2020 al dan niet welkom is.