- 8 december 2014
- Gepost door: Wouter
- Categorie: FAQ
Renoveren wordt onvermijdelijk duurder
Wellicht de bitterste pil om te slikken is de afschaffing van het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor renovatiewerken aan woningen die vijf tot tien jaar in gebruik zijn. Voor renovaties aan die woningen betaalt u nu 6 procent btw in plaats van de gebruikelijke 21 procent.
Tot 1 januari 2016 blijft het tarief van 6 procent bestaan, ook voor woningen die slechts vijf jaar in gebruik zijn.
U hoeft dus niet meteen te panikeren. Tot 1 januari 2016 blijft het tarief van 6 procent bestaan, ook voor woningen die slechts vijf jaar in gebruik zijn. U kunt zich reppen om de geplande renovatie misschien iets sneller dan gepland uit te voeren.
Voor woningen ouder dan tien jaar blijft het verlaagde tarief van 6 procent overeind, ook na 1 januari 2016. Wenst u de kosten na die datum te beperken, dan kunt u de renovatiewerken uitstellen en pas laten uitvoeren als de woning tien jaar in gebruik is.
- Zo mag u de woning niet afbreken en heropbouwen (tenzij in bepaalde regio’s).
- De gerenoveerde woning moet voor meer dan de helft van de oppervlakte bestaan uit het oude gedeelte.
- De oude dragende muren moeten voor de meerderheid behouden blijven.
- Het volstaat dat u de werken laat uitvoeren aan ‘een privéwoning’.
- Dat kan uw gezinswoning zijn, maar evengoed uw tweede verblijf of een woning die u verhuurt.
2. Strengere isolatie-eisen
Er zijn nog maatregelen die de renovatiekosten de hoogte kunnen injagen. Voor renovaties waarvoor u vanaf 1 januari 2015 een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning of melding indient, legt de Vlaamse overheid nieuwe eisen op voor de thermische isolatie, de energieprestatie en aan het binnenklimaat, zoals voldoende ventilatie.
- een ingrijpende energetische renovatie’
- en een ‘gewone renovatie’.
Zo’n ingrijpende renovatie moet aan nieuwe eisen voldoen. Het E-peil mag 90 niet overstijgen.
Het E-peil is de maat voor de energieprestatie van een woning.
Hoe lager, hoe energiezuiniger de woning. Voorts moeten er minimale ventilatievoorzieningen zijn in elke ruimte. Tot slot worden maximale warmtedoorgangscoëfficiënten opgelegd (U-waarden) voor nieuwe, vernieuwde of nageïsoleerde constructiedelen.
Het pakket richt zich tot voortrekkers in energiezuinig renoveren, verbouwers die willen dat hun inspanningen worden gevaloriseerd in een goed E-peil.’
De Vlaamse overheid legt nieuwe eisen op voor de thermische isolatie, de energieprestatie en aan het binnenklimaat, zoals voldoende ventilatie.
3. Minder steun voor dakisolatie en hoogrendementsglas
Net nu bestaande woningen aan strengere isolatie-eisen worden onderworpen, zal de Vlaamse regering de tussenkomsten voor dakisolatie en dubbele beglazing ‘hervormen’. Het premiesysteem voor dakisolatie en dubbele beglazing zal meer gericht zijn op kwetsbare gezinnen. Hoe dat concreet wordt ingevuld, is nog niet duidelijk.
Volgens de woordvoerder van Turtelboom is dat ‘work in progress’ en zullen de plannen worden gecommuniceerd ‘in de loop van volgend jaar’.
Op die manier kunt u vandaag nog premies krijgen voor dakisolatie, buitenmuurisolatie, vloer- en kelderisolatie, warmtepompen, zonneboilers enzovoort.
Via de Vlaamse overheid kunt u dus nog steeds voor dakisolatie een premie krijgen van 1.250 euro mits u aan een aantal strikte voorwaarden voldoet.
Zo moeten de facturen die u voorlegt minstens het dubbele zijn van de premie.
Wenst u een premie voor dakisolatie te krijgen, dan moet u voor minstens 2.500 euro facturen voor dakwerken kunnen voorleggen.
Of u deze en andere verbeteringspremies kunt krijgen, hangt af van uw inkomenssituatie.
Alle details daarover vindt u op www.wonenvlaanderen.be/premies