- 1 april 2017
- Gepost door: Wouter
- Categorie: FAQ
Als u een spaarrekening aanhoudt bij een Spaanse bank, omdat u er een tweede verblijf hebt, zijn uw centen beschermd door het lokale garantiestelsel tot 100.000 euro per bank en per persoon.
Een spaarrekening openen in het buitenland? Door de hogere reële rendementen lijkt dit aanlokkelijk. Maar het nettorendement kan tegenvallen. En zo’n rekening brengt ook fiscale verplichten met zich.
Misschien hebt u al een zichtrekening in het buitenland geopend, bijvoorbeeld omdat u er een krediet afsloot voor de aankoop van een tweede verblijf. De stap naar een spaarrekening bij dezelfde buitenlandse bank is dan snel gezet. Zeker nu blijkt dat uw spaarcenten over de landgrenzen niet zo gemakkelijk verdampen als op een spaarrekening in België .
Ook voor de deposito’s aangehouden bij bijvoorbeeld een Franse, Spaanse of Maltese bank, zijn de spaarders beschermd tot 100.000 euro per persoon en per bank. Belgische klanten met spaartegoeden bij een andere Europese bank kunnen bij een eventueel kapseizen van die financiële instelling, terugvallen op de lokale depositogarantieregeling.
Een spaarboekje openen in een ander EU-land zou, gelet op de Europese eenheidsmarkt, geen probleem mogen zijn. Maar de werkelijkheid blijkt toch iets complexer. Zo is het voor een Belg niet mogelijk een spaarrekening te openen bij Argenta Nederland als hij daar niet woont. Soms is dat een kwestie van licenties. ‘Ons Nederlands bijkantoor heeft een bankvergunning om enkel spaargeld en deposito’s aan te trekken op de Nederlandse markt. Daarom kan het Nederlandse bijkantoor een Belgische klant niet bedienen’,.
Maar de meeste banken – groot of klein – eisen niet dat de spaarder er woont’.
Huiswerk
Een spaarrekening buiten België brengt wat werk met zich. In de aangifte in de personenbelasting moet u aanstippen dat u een spaarrekening in het buitenland aanhoudt.
Verder moet u de rekening-gegevens een keer per jaar meedelen aan het Centraal aanspreekpunt (CAP), een meldpunt dat beheerd wordt door de Nationale Bank van België ( NBB). Dat kan elektronisch of via een papieren standaardformulier. Naast de naam van de rekeninghouder(s) en het rekeningnummer, dient u te vermelden sinds wanneer u die buitenlandse rekening aanhoudt.
‘We lijken af te stevenen op een wereldwijde transparantie, ook vanuit landen waar het bankgeheim traditioneel heilig was’.
Het heeft geen zin om te doen alsof u “vergat” dit door te geven. Sinds begin dit jaar moeten buitenlandse overheden, meer dan ooit tevoren, alle nuttige gegevens over uw buitenlandse spaarrekening – niet alleen uw identiteit, maar ook het saldo op die rekening en de verkregen intresten – overmaken aan de Belgische fiscus.
Wereldwijde transparantie
Die verplichting rust sinds begin 2017 al op 57 landen, waaronder de meeste lidstaten van de Europese Unie. Luxemburg, Nederland, Frankrijk en Duitsland maken de gegevens over uw spaarrekening die u daar in 2016 aanhield in de loop van dit jaar aan de Belgische belastingdiensten over. Dat geldt ook voor exotische belastingparadijzen zoals Bermuda, de Maagdeneilanden of Guersney.
Vanaf begin 2018 gaan nog eens 43 landen dit doen voor de spaargegevens van dit jaar. Onder die landen ook Zwitserland, Oostenrijk, Monaco of Singapore. ‘De informatie over buitenlandse spaarrekeningen zal de Belgische fiscus vanuit alle windstreken tegemoet komen’, vervolgt Sansen. ‘We lijken af te stevenen op een wereldwijde transparantie, ook vanuit landen waar het bankgeheim eerder heilig was. Landen die hieraan niet meewerken, zijn ook landen waar je als spaarder niet meteen warm voor loopt zoals Guatemala’.
Intresten
‘Als u niet kunt bewijzen dat het spaarboekje bij een buitenlandse bank voldoet aan de voorwaarden van een Belgisch gereglementeerd spaarboekje, betaalt u op de intresten 30 procent belasting.’
Gertjan Verachtert Advocaat gespecialiseerd in internationale spaarfiscaliteit
En er is nog een belangrijke kanttekening:Intresten die u in het buitenland verkrijgt, moet u in uw in uw aangifte in de personenbelasting opnemen. Daarop moet u 30 procent belasting betalen.
Voor spaarboekjes in België geldt dat de intresten tot 1.880 per jaar niet onderworpen zijn aan de roerende voorheffing. Het bedrag daarboven wordt slechts belast aan 15 procent. U kunt deze voordelen ook genieten op de intresten van een spaarrekening in het buitenland. Maar dan moet u wel bewijzen dat het spaarboekje bij een buitenlandse bank voldoet aan de voorwaarden van een Belgisch gereglementeerd spaarboekje. ‘Een bewijs dat moeilijk is te leveren terwijl de bewijslast volgens de Belgische fiscus helemaal bij de belastingplichtige rust’, aldus nog Verachtert.
Hoewel dit vooral geldt voor beleggingen in buitenlandse effecten, dient u toch na te vragen of er geen bronheffing verschuldigd is. ‘De meeste van de ons omringende landen, heffen geen bronheffing ten aanzien van niet-inwoners op intresten op een spaarrekening. Maar in andere landen kijkt u dit toch best even na’.