U wilt een klant sponsoren. Waar op letten


De plaatselijke sportclub vraagt u om zijn truitjes te sponsoren voor het volgende seizoen. Men stelt voor dat u ze zelf aankoopt zodat de factuur op uw naam staat, want dat zou interessanter zijn. Klopt dat echter wel?

Vanwaar de vraag?

De BTW is het probleem. Alles heeft te maken met het feit dat een vereniging of een club doorgaans niet-BTW-plichtig is. Als zo’n sportclub de truitjes met het logo van de sponsor zelf aankoopt, dan kost dat het bedrag inclusief 21% BTW. De BTW op de aankoopfactuur kan immers niet gerecupereerd worden. Men heeft dus ook 21% meer sponsorgeld nodig om die truitjes te kunnen aankopen.

Tip. Voor een BTW-plichtige vereniging maakt het natuurlijk niet uit dat de factuur van de leverancier van de truitjes rechtstreeks bij haar toekomt. In dat geval kan de BTW immers wel gerecupereerd worden en die truitjes zijn in dat geval dus 21% minder duur.

U kunt de BTW wél recupereren. Vandaar de vraag natuurlijk om die factuur op uw naam te zetten. U bent immers wél BTW-plichtig en u kunt de BTW op de facturen van uw leveranciers dus wel recupereren, toch… ?

Is dat wel zo? Ja en neen. U kunt alleen de BTW recupereren op de facturen van uw eigen leveranciers. Die truitjes zijn echter niet voor u bestemd, want ze zijn bedoeld om gratis ter beschikking gesteld te worden van de sportclub. De BTW op die factuur mag u m.a.w. niet recupereren.

Let op! Verzeilt de BTW op die factuur toch in uw BTW-aangifte als ‘te recupereren’, dan riskeert u uiteraard dat de BTW-Administratie daar achteraf moeilijk over doet, met de nodige boetes tot gevolg.

Houd het simpel. Voor u is de aankoop van die truitjes dus even duur als voor de sportclub zelf. Ook u kunt die BTW immers niet recupereren. Het eenvoudigste is dan ook dat u die factuur laat toekomen bij de club waarvoor de truitjes ook bedoeld zijn. Betaal het sponsorgeld rechtstreeks aan de club en vraag daarvoor gewoon een ­ontvangstbewijs (of eventueel een factuur).

Sponsoring inbrengen als kosten?

Gaat het om beroepskosten? Ja, voor zover uw sponsorgeld beschouwd kan worden als reclamekosten. Op zich is dat natuurlijk geen probleem, want de naam van uw zaak prijkt niet voor niets op die truitjes. U doet het nu eenmaal voor de publiciteit en voor wat, hoort wat.

U moet bewijzen dat het om publiciteit gaat. Dat is wél van belang. Anders is het mogelijk dat de belastingcontroleur uw sponsoring niet zal aanvaarden als beroepskosten en u zal ze dus niet kunnen aftrekken van uw belastingen.

Concreet. Vraag bv. zo’n truitje met de naam van uw zaak op voor uzelf en/of houd een foto of een kalender bij de hand waaruit blijkt dat de club of de vereniging effectief reclame voor u maakt.

Gedetailleerde factuur of nota. Dat helpt zeker ook. Vraag aan elke club of vereniging die u sponsort om duidelijk op de factuur of op het ontvangstbewijs te bevestigen dat u geld geeft in ruil voor het voeren van publiciteit. Hoe gedetailleerder, hoe beter, bv. “publiciteit op de truitjes voor het seizoen 2015”.

Let op! Een gewone ‘steunkaart’ volstaat dus niet.

Ook niet overdrijven natuurlijk. U geeft natuurlijk zoveel u zelf wilt. Als uw sponsorgeld echter niet in verhouding staat tot wat u ervoor terugkrijgt, dan kan de belastingcontroleur toch nog moeilijk doen…

Het gemakkelijkste is om uw sponsorgeld rechtstreeks over te maken aan de club of de vereniging en om te vragen om een gedetailleerde factuur of nota op te stellen waarin staat dat u dit doet voor het voeren van publiciteit. Zo vermijdt u problemen met de BTW en op die manier is uw uitgave een aftrekbare kost.