- 29 mei 2016
- Gepost door: Wouter
- Categorie: FAQ
Alle voordelen die u van uw werkgever krijgt naar aanleiding van de uitoefening van uw beroep, worden beschouwd als een belastbaar beroepsinkomen. Als het gaat om voordelen andere dan geld, dan heeft men het in het vakjargon over een ‘voordeel van alle aard’. Geeft uw werkgever u bijvoorbeeld een vliegtuigticket om op vakantie te gaan, dan wordt dat gezien als een belastbaar inkomen.
Volgens het algemene principe moeten alle voordelen die u krijgt, worden belast tegen hun werkelijke economische waarde. Dat is de prijs die u als particulier zou moeten betalen om het voordeel te kopen. Maar het is niet altijd gemakkelijk om de juiste waarde op een voordeel te kleven. Om betwisting te vermijden, heeft de wetgever voor een aantal voordelen een forfaitaire waardering uitgewerkt. U betaalt belastingen op die forfaitaire waarde, ongeacht de werkelijke waarde van het voordeel van alle aard.
Bedrijfswagen
Als uw werkgever of vennootschap u een bedrijfswagen ter beschikking stelt, dan vormt het gebruik van die wagen voor privéverplaatsingen een voordeel alle aard. Ook de dagelijkse pendel van en naar het werk valt onder de categorie ‘privé’. Gebruikt u uw bedrijfswagen alleen voor beroepsverplaatsingen (dus werk-werkverplaatsing), dan wordt u geen voordeel aangerekend en zijn er geen belastingen verschuldigd. Bij de berekening van het voordeel van alle aard wordt rekening gehouden met de CO2-uitstoot, het type brandstof, de leeftijd van de wagen en de cataloguswaarde.
Rijdt u maar een deel van het jaar met een bedrijfswagen? Dan wordt het voordeel beperkt in functie van het aantal kalenderdagen dat u de wagen ter beschikking had.
Wat als u uw werkgever een vergoeding moet betalen voor het privégebruik? Die eigen bijdrage kan afgetrokken worden van het voordeel van alle aard. Stel dat u een maandelijks belastbaar voordeel van alle aard van 150 euro heeft en uw werkgever iedere maand een eigen bijdrage ten bedrage van 50 euro op uw nettoloon inhoudt, dan bedraagt uw voordeel van alle aard waarover u belastingen verschuldigd bent 100 euro per maand.
Woning
Wat als een werkgever of een vennootschap aan één van zijn werknemers of bedrijfsleiders een gratis woning ter beschikking stelt? Het voordeel voor de werknemer of de bedrijfsleider wordt in dat geval forfaitair bepaald. Het is daarbij noodzakelijk dat de firma eigenaar is van het goed of dat de vennootschap de huurovereenkomst heeft gesloten. De berekening van het voordeel van alle aard van een niet-gemeubileerd (gedeelte van een) gebouwd onroerend goed hangt af van het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen. De formules zijn:
- voor een woning met een niet-geïndexeerd ki van hoogstens 745 euro: niet-geïndexeerd ki x 1,7057 (index) x 100/60 x 1,25
- voor een woning met een niet-geïndexeerd ki hoger dan 745 euro: niet-geïndexeerd ki x 1,7057 (index) x 100/60 x 3,8
Bij een gemeubelde verhuur is er een verhoging van het belastbaar voordeel met 2/3.
Renteloze lening of lening tegen verminderde rentevoet
Een werkgever kan aan zijn werknemers een renteloze lening of een lening tegen verminderde rentevoet toekennen. Het belastbaar voordeel van alle aard wordt dan berekend op basis van het verschil tussen:
- de referentievoet vastgesteld bij Koninklijk Besluit ( jaar van aanvang van de lening) per type van lening; en,
- de rentevoet toegekend door de werkgever aan de werknemer.
Wordt het geleende bedrag in periodieke aflossingen terugbetaald, dan wordt het voordeel geacht verkregen te zijn bij elke aflossing. Het wordt telkens berekend op basis van het voor de aflossing nog terug te betalen kapitaal. Telkens er een aflossing plaatsvindt, wordt een deel van het kapitaal terugbetaald en daalt het nog uitstaande kapitaal.
Bij een eenmalige aflossing wordt het voordeel geacht verkregen te zijn bij elke rentevervaldag als de lening tegen verminderde rentevoet is toegestaan. Voor een renteloze lening is dat bij het einde van elke kalendermaand. In beide gevallen wordt het voordeel berekend op het aanvangsbedrag van de lening.
Verwarming en elektriciteit
De werkgever kan aan zijn werknemer of bedrijfsleider kosteloos verwarming en elektriciteit geven. Het is de werkgever of vennootschap die het contract met de leverancier afsluit. Dat voordeel wordt forfaitair geraamd, zonder rekening te houden met het werkelijke verbruik. Bij het berekenen van de belastbare basis maakt de administratie een onderscheid, naargelang de functie van degene die het voordeel geniet.
- Voor leidinggevend personeel en bedrijfsleiders bedraagt het forfait voor verwarming 1.900 euro per jaar en voor elektriciteit 950 euro per jaar (bedragen voor inkomstenjaar 2015).
- Voor de anderen bedraagt het forfait voor verwarming 860 euro per jaar en voor elektriciteit 430 euro per jaar (bedragen voor inkomstenjaar 2015).
De administratie heeft in een voorafgaande beslissing geoordeeld dat wanneer beide echtgenoten of wettelijk samenwonende partners bedrijfsleider in dezelfde vennootschap zijn, het forfaitair voordeel voor deze kosteloze verstrekking van verwarming en van elektriciteit in dezelfde woning bij elk van de belastingplichtigen voor de helft mag worden belast.
Huispersoneel
Wanneer een werkgever zijn werknemers kosteloos huispersoneel, tuinmannen, chauffeurs… ter beschikking stelt, wordt het voordeel vastgesteld op 5.950 euro per jaar per personeelslid. Is het personeelslid slechts deeltijds tewerkgesteld, dan wordt het voordeel evenredig verminderd.
Pc en/of internetabonnement
Het voordeel dat voortspruit uit het privégebruik van een kosteloos ter beschikking gestelde pc of een gratis internetabonnement, vormt eveneens een belastbaar voordeel van alle aard. Voorwaarde is dat de werkgever eigenaar is van de pc of het internetabonnement heeft afgesloten. Het voordeel wordt forfaitair gewaardeerd op 180 euro per jaar voor een pc (met inbegrip van de randapparatuur) en 60 euro per jaar voor een internetaansluiting/-abonnement.
Forfaitaire vergoeding voor thuiswerk
Wat als een werkgever aan zijn werknemer een forfaitaire vergoeding betaalt voor het gebruik van een eigen computer en internetaansluiting en -abonnement bij ‘telewerk’? Dat is een belastingvrije terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever, op voorwaarde dat de totale forfaitaire vergoeding op maandbasis maximaal 40 euro bedraagt: 20 euro voor het gebruik van de eigen pc en 20 euro voor het gebruik van het eigen internetabonnement.
Dat blijkt uit een circulaire van 16 januari 2014. Daarin heeft de Administratie uitdrukkelijk gesteld de regeling uitsluitend van toepassing is voor het ‘telewerk’ dat wordt verricht ‘in de private lokalen van de werknemer, gewoonlijk in zijn woonplaats, en dat georganiseerd wordt in het kader van normale werkdagen’. Dit betekent dat de circulaire geen betrekking heeft op de werkzaamheden die worden uitgevoerd bij een klant, bij een leverancier, op een werf,.. Ze is evenmin van toepassing voor werknemers die regelmatig of occasioneel, buiten de normale werkuren (bv. ‘s avonds of in het weekend), thuis werken.