Voordeel auto 2012 hoe of welke formule om zelf te berekenen?

Het voordeel voor het privé gebruik van een auto van de zaak wordt met ingang 1 januari 2012 fors verhoogd.

Niet enkel de CO2 – uitstoot is van belang, ook de cataloguswaarde.
Om het voordeel te berekenen dient u die cataloguswaarde te vermenigvuldigen met een percentage afhankelijk van de CO2 – uitstoot en vervolgens te beperken tot 6/7 .  Het gaat om de cataloguswaarde inclusief opties en BTW. Kortingen mag u niet in mindering brengen.

Wat bij tweedehandswagens? – definitie cataloguswaarde

Er was tot nu toe wat onduidelijkheid over hoe dit begrip moet ingevuld worden. Dit geldt zeker voor tweedehandswagens.

 

Het verslag van de fiscale kamercommissie brengt meer duidelijkheid.  Minister van Financiën Steven Vanackere gaf tijdens de besprekingen in die commissie immers mee dat voor tweedehandswagens de door de werkgever betaalde gefactureerde waarde geldt, met inbegrip van opties en BTW, zonder rekening te houden met eventuele kortingen, rabats en ristorno’s.

 

Voorbeeld

Een werkgever koopt een wagen met een oorspronkelijke nieuwwaarde van 30.000 euro (incl. opties en BTW, zonder korting) van de eerste eigenaar. De factuurprijs van de wagen (eveneens incl. opties en BTW, zonder korting) bedraagt 20.000 euro. Indien de werkgever deze wagen kosteloos ter beschikking stelt voor privaat gebruik aan een werknemer, wordt vanaf 2012 het voordeel alle aard bepaald op basis van 20.000 euro – de gefactureerde waarde met andere woorden.

 

lees meer