Voortaan kan je aandelen digitaal registreren

Bedrijven die nog niet aan de verplichte registratie van begunstigden hebben voldaan, kunnen voortaan ook gebruik maken van het digitaal effectenregister dat door accountants en notarissen werd gelanceerd.

Bedrijven, vzw’s en stichtingen zijn verplicht om tegen 30 september aan de overheid te melden wie hun ‘uiteindelijke begunstigden’ of ‘ultimate beneficial owners’ (UBO) zijn. Nog meer dan 500.000 bedrijven moeten die verplichting nakomen.

Voortaan kunnen bedrijven die administratieve verplichting ook in orde brengen door een digitaal effectenregister te openen in eStox, een platform dat begin dit jaar door accountants en notarissen werd gelanceerd. ‘Vanaf donderdag wordt een link operationeel tussen het digitale effectenregister eStox en het UBO-register van de FOD Financiën. Via eStox worden dan alle data over ‘de uiteindelijke begunstigden’ automatisch naar het UBO-register getransfereerd. Ook wijzigingen worden automatisch doorgestuurd’, klinkt het bij de Federatie van het Notariaat. ‘Zo zijn vergissingen uitgesloten en komt de aansprakelijkheid van de bestuurders niet in het gedrang.’

Kosten

De tool heeft uiteraard een kostprijs. ‘De dienst wordt door notarissen en accountants aangeboden voor een beperkte som per transactie’, klinkt het. Er zijn geen abonnementskosten of andere vaste kosten. Alleen de inschrijvingen in het register (en de latere wijzigingen) zijn betalend.

Belangrijk is wel dat dit digitaal effectenregister geen oplossing is voor vzw’s die ook aan de UBO-verplichting moeten voldoen. Vzw’s hebben geen effectenregister, dus moeten ze de UBO-applicatie zelf invullen bij de FOD Financiën.