- 29 mei 2016
- Gepost door: Wouter
- Categorie: FAQ
De inzet van de taxshift, die de regering wil doorvoeren, is een verschuiving van de belasting op het arbeidsinkomen naar andere vormen van belastingen. In het aangifteformulier dat u dit jaar krijgt en in de bijbehorende belastingberekening zijn voor het eerst de effecten van die taxshift merkbaar. Tegelijk laat de zesde staatshervorming – waardoor elk gewest zijn eigen beleid kan uitstippelen – veel meer sporen na dan vorig jaar, met de nodige extra codes en voetnoten op het aangifteformulier tot gevolg. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de verschillende vakken op uw aangifteformulier.
Voor het eerst kunt u het e-mailadres vermelden waarop de fiscus u kan bereiken. U hoeft geen nadeel te vrezen als u die contactgegevens ingeeft. De enige bedoeling is een vlotte samenwerking en communicatie met de fiscus.
Vak II
Iedereen heeft recht op een belastingvrije som. Dat is het deel van uw inkomen waarop u geen belastingen betaalt. Om de koopkracht te verhogen, werd in de taxshift beslist om de belastingvrije som voor iedereen op te drijven. Maar voor een eerste stijging is het nog wachten tot het inkomstenjaar 2018. Een tweede maatregel is de afschaffing van het belastingtarief van 30 procent. Daartoe is er pas een eerste stap voor uw inkomsten van 2016.
Vak IV
Niet uw volledige beroepsinkomen wordt belast. De kosten die u maakt om dat inkomen te verwerven of te behouden, mag u in mindering brengen. Werknemers, ambtenaren, bedrijfsleiders en vrije beroepen kunnen daarbij kiezen tussen forfaitaire en werkelijke beroepskosten. Forfaitaire beroepskosten zijn – zoals de naam het zegt – een forfaitaire raming van de kosten. Dat kostenforfait is voor het eerst verhoogd. U houdt daardoor netto meer over van eenzelfde bruto-inkomen. Voorts is de specifieke belastingvermindering voor de lage lonen – de fiscale werkbonus – opgetrokken.
Vak IX
2015 is een scharnierjaar voor de woonfiscaliteit. Belgen die lenen voor hun gezinswoning krijgen niet langer een zelfde belastingvoordeel. Door de zesde staatshervorming kunnen de drie gewesten een eigen beleid uitstippelen en de gevolgen daarvan zijn voor het eerst voelbaar in deze belastingaangifte. Een Vlaamse ontlener krijgt voor een lening gesloten sinds begin 2015 een veel lager belastingvoordeel dan de inwoners van de twee andere gewesten. Om dat onderscheid te kunnen maken, werden 15 nieuwe codes gecreëerd: bij de meeste uitgaven voor de ‘eigen woning’ wordt een onderscheid gemaakt tussen leningen aangegaan voor 2015 en leningen na 2015.
Een nieuwkomer in het vak met de belastingverminderingen is het fiscaal voordeel voor steun aan startende kleine ondernemingen. Maar ook de zesde staatshervorming laat haar sporen na. Het belastingvoordeel voor dienstencheques in het Waals Gewest is drastisch ingeperkt en u krijgt alleen nog in Brussel een belastingvermindering voor inbraak- en brandbeveiliging.
Vak XIV
Al jaren moet u het bestaan van juridische constructies melden. Met de Kaaimantaks is het toepassingsgebied aanzienlijk uitgebreid, waardoor u in de nieuwe aangifte meer informatie moet verstrekken aan de fiscus.