Voortaan kan ook wie een woning voor bijvoorbeeld 95 procent in eigendom heeft geen aanspraak meer maken op een sociale woning.
Het begin van een nieuwe maand luidt nog maar eens een stijging van uw elektriciteitsfactuur in. Voorts zijn er wijzigingen voor sociale huurwoningen en kunt u vanaf 6 maart uw niet correct aangegeven Vlaamse belastingen regulariseren.
Vlaamse fiscale regularisatie vanaf 6 maart
De Vlaamse fiscale regularisatie biedt de mogelijkheid om niet correct aangegeven Vlaamse belastingen te regulariseren. Dat zijn voornamelijk niet-aangegeven erfbelastingen (de nieuwe naam voor successierechten). Een aangifte kan vanaf 6 maart ingediend worden bij de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel).
Het aangifteformulier is al beschikbaar.
Wie geld regulariseert, moet daarvoor een prijs betalen. Voor niet-verjaarde ontlopen erfbelasting geldt een regularisatietarief van 35 procent bij verkrijgingen tussen (groot)ouders en (klein)kinderen of tussen partners en van 70 procent voor anderen.
Minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein (Open VLD) wil de opbrengst gebruiken om de erfbelasting billijker te maken.
Strengere regels voor sociale huurwoning
De regels om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in Vlaanderen worden vanaf 1 maart strenger. Wie al gedeeltelijk eigenaar is van een woning of een bouwgrond komt niet langer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Vandaag is die uitsluiting er alleen voor wie een woning of bouwgrond volledig – dus voor 100 procent – in volle eigendom of in vruchtgebruik heeft. Voortaan kan ook wie een woning voor bijvoorbeeld 95 procent in eigendom heeft geen aanspraak meer maken op een sociale woning. Ook wie een woning of een bouwgrond heeft ingebracht in een vennootschap voldoet niet meer aan de voorwaarden. Alleen voor wie een woning in eigendom krijgt na een erfenis of in een echtscheidingsprocedure zit, zijn er uitzonderingsmaatregelen.
Stroomfactuur 5 euro duurder
Vanaf 1 maart mag de hoogspanningsnetbeheerder Elia iets hogere transmissienettareiven doorrekenen.
Dat zijn vergoedingen voor het vervoer van elektriciteit over het net. Alle klanten die zijn aangesloten op het distributienet, dus zowel gezinnen als grote en kleine bedrijven, moeten die betalen. De tarieven worden aangerekend en doorgestort door de distributienetbeheerders Eandis en Infrax. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik stijgt de factuur met 5,26 euro.
Afkoop studiejaren uitgesteld tot 1 juni
De federale regering gaf vrijdagmorgen groen licht voor de regularisatie van de studiejaren voor een hoger pensioen. Ze maakte ook meer details bekend voor de afkoop van studiejaren door zelfstandigen. De mogelijkheid gaat in op 1 juni en niet op 1 maart zoals eerst was voorzien.
Zelfstandigen zoals bakkers zullen al hun studiejaren kunnen afkopen met het oog op een hoger pensioen, ook de jaren onder leercontract.
De federale regering gaf vrijdagmorgen groen licht voor de regularisatie van de studiejaren voor een hoger pensioen. Ze maakte ook meer details bekend voor de afkoop van studiejaren door zelfstandigen. De mogelijkheid gaat in op 1 juni en niet op 1 maart zoals eerst was voorzien.
Eerder al besliste de federale regering om het voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen mogelijk te maken studiejaren af te kopen. Maar een globaal akkoord bleef uit tot vrijdagmorgen. Daardoor is de regeling, die eerst zou ingaan op 1 maart, uitgesteld tot 1 juni.
De federale minister van Middenstand, Willy Borsus (MR), gaf meer details vrij over de afkoop van studiejaren door zelfstandigen. Hij benadrukt dat de afkoop van studiejaren het voor zelfstandigen mogelijk maakt om een wettelijk pensioen te genieten ‘dat vergelijkbaar is met dat van de werknemers’. Feit is dat het gemiddelde zelfstandigenpensioen lager ligt dan dat van werknemers, en veel lager dan het gemiddelde ambtenarenpensioen.
Overgangsperiode
Gedurende een overgangsperiode van drie jaar, tussen 1 juni 2017 en 31 mei 2020, krijgen zelfstandigen, net als werknemers en ambtenaren, de mogelijkheid om de geslaagde studiejaren, na hun 20ste verjaardag, te regulariseren. Zij moeten daarvoor een regularisatiebijdrage storten van 1.500 euro per afgekocht jaar. Die bijdrage is fiscaal aftrekbaar.
Vanaf 1 juni en tot 31 mei 2019 , kunnen ambtenaren die studiejaren willen regulariseren, nog genieten van een korting van 15 procent op de regularisatiebijdrage. Zij betalen dan 1.275 euro per studiejaar.
Let wel, voor ambtenaren telden de studiejaren vroeger gratis mee voor de berekening van het pensioen op voorwaarde dat zij over een diploma beschikken dat vereist is om de functie uit te voeren. Die bonificatie blijft gratis in functie van de reeds gepresteerde loopbaan. Een ambtenaar die dus drie vierde van zijn loopbaan achter de rug heeft en die vier jaar heeft gestudeerd, zal nog slechts één jaar moeten afkopen.
Buiten die overgangsperiode is het afkopen van studiejaren tegen een regularisatiebijdrage van 1.500 euro alleen mogelijk binnen een periode van 10 jaar na afstuderen. Na het verstrijken van die 10 jaar wordt de afkoop duurder. En dat zowel voor zelfstandigen, werknemers en ambtenaren.
Alle studiejaren
Voor zelfstandigen wordt het, na 2020, mogelijk om studiejaren voor hun 20ste verjaardag af te kopen. Momenteel kan dat niet. ‘Zelfstandigen zullen vanaf 2020 al hun studiejaren kunnen regulariseren’, zo meldt Borsus (MR). Ook de jaren onder leercontract kunnen geregulariseerd worden.
In tegenstelling tot nu, is de zelfstandige ook niet meer verplicht om alle studiejaren te regulariseren. Hij krijgt de keuze hoeveel studiejaren hij wil afkopen.
Verder krijgt een zelfstandige meer tijd om de regularisatiebijdrage te betalen. Nu moet de bijdrage betaald worden binnen de maand. Voortaan krijgt de zelfstandige zes maanden de tijd. Als hij twee afzonderlijke aanvragen indient, kan hij de betaling ook spreiden over twee keer.
In ruil voor de bijdrage ziet de zelfstandige zijn wettelijk pensioen stijgen met 266,66 euro bruto per jaar.
Wegbelast
Of de afkoop van studiejaren interessant is, hangt af van uw individuele situatie. Voor een zelfstandige geldt, net als voor werknemers en ambtenaren, de gouden raad dat hij zich best goed informeert vooraleer tot afkoop over te gaan. Het is mogelijk dat het hoger pensioen, dat door de afkoop wordt verkregen, wordt wegbelast. Of erger, dat de hele operatie zelfs verlieslatend is.