- 7 januari 2017
- Gepost door: Wouter
- Categorie: FAQ
Uw nutsfacturen stijgen …
… omdat stroom duurder wordt.
Net als de voorbije jaren krijgt u als nieuwjaarscadeau een hogere stroomfactuur. Bij het gemiddelde jaarverbruik van 1.600 kWh overdag en 1.900 kWh ’s nachts stijgt die zeker met 50 euro, op een factuur van goed 1.000 euro. Dat is een gewogen gemiddelde voor heel Vlaanderen. In veel regio’s stijgt de factuur veeleer met 80 euro, op enkele plaatsen blijft de stijging zeer beperkt of neemt het bedrag zelfs licht af.
De stijging is bijna helemaal toe te schrijven aan de hogere distributienettarieven: u betaalt gemiddeld 45 euro extra bij een gemiddeld verbruik, of 17 euro als single die 1.200 kWh verbruikt. Daarnaast worden enkele heffingen geïndexeerd, onder meer de Vlaamse energieheffing die we kennen als de Turteltaks, samen goed voor 5 euro.
Er is nog geen zicht op de prijs voor de productie en levering van stroom. Het voorbije jaar nam die eigenlijke elektriciteitsprijs af, wat de stijging van andere kosten wat compenseerde. Het resultaat is dat de energiekosten zelf nog slechts 29 procent van de gemiddelde factuur uitmaken en de distributiekosten al 38,44 procent.
Het prosumententarief dat eigenaars van zonnepanelen betalen, volgt de evolutie van de distributienettarieven. Voor een installatie van 4,2 kW gaat het gemiddelde jaartarief van 402 naar 435 euro.
Voor de gemiddelde gasfactuur, bij een verbruik van 23.260 kWh in een jaar, blijft de stijging van de distributietarieven beperkt tot 8 euro. Het gemiddelde verbruik in Vlaanderen, bij klanten die met gas verwarmen, ligt veeleer op 17.000 kWh. Op zo’n factuur nemen de distributiekosten met ongeveer 5 euro toe.
… en ook de waterfactuur verhoogt.
Een paar dagen voor kerst werden de drinkwatertarieven van de watermaatschappijen goedgekeurd. Ook daar zijn er variaties afhankelijk van wie de regio bedient. Bij veel watermaatschappijen stijgt de drinkwaterprijs voor een gezin met een gemiddeld gebruik (84 m3) met 12 à 22 euro. Klanten van IWVA, IWVB en Vivaqua zien de rekening minder stijgen, maar de tarieven van IWVB zijn wel een van de hoogste van Vlaanderen. De Antwerpse maatschappij Waterlink besloot uiteindelijk de tarieven – hoewel een verhoging was goedgekeurd – in 2017 louter te indexen, waardoor er 3,5 cent per m3 bij komt, en niet de verwachte 20 cent.
Behalve de vergoeding voor de levering van drinkwater (40% van het totaal) omvat de factuur ook kosten die de maatschappijen doorstorten voor de afvoer en de sanering van het water. De bovengemeentelijke heffing voor de sanering wordt dit jaar enkel geïndexeerd met 1,7 procent, tot 0,9474 euro per m3.
Hoe de gemeentelijke heffing voor de afvoer evolueert, wordt pas in januari duidelijk. De heffing mag maximaal 1,4 procent van de bovengemeentelijke heffing bedragen. In 2016 zocht het gros van de gemeenten dat maximum op. Toch zijn er gemeenten – vooral in de provincie Antwerpen, maar soms ook daarbuiten – die een lagere heffing aanrekenen. Als de gemeenten in 2017 dezelfde verhouding blijven hanteren tegenover de bovengemeentelijke heffing, dan ziet het ernaar uit dat voor de meeste klanten ook de gemeentelijke heffing de indexering volgt.
In dat geval stijgt de factuur voor een gemiddeld gezin (2,3 personen) dat 84 m3 gebruikt met 21 euro tot 398 euro. Voor een single (48 m3 verbruik) gaat de factuur 11 euro hoger tot 280 euro. Een gezin van vijf (154 m3) betaalt 623 euro, of 35 euro meer dan in 2016.
…maar u krijgt meer steun bij een grondige renovatie.
De meeste premies voor aparte energiebesparende investeringen dalen vanaf 1 januari, of de voorwaarden worden strenger. Er is ook niet langer een belastingvoordeel voor dakisolatie, het laatste voordeel dat in 2016 overeind bleef.
Daar staat tegenover dat wie de renovatie grondig aanpakt, met verschillende ingrepen, op een combipremie kan rekenen. Zeven soorten investeringen komen in aanmerking: dak- of zolderisolatie, nieuwe beglazing, zonneboiler, muurisolatie, ventilatiesysteem, warmtepomp en vloerisolatie. Wie drie van de zeven ingrepen doet in vijf jaar tijd, ontvangt een bonus van 1.250 euro. De bonus loopt op tot 4.750 euro bij zeven ingrepen.
Een bijkomende stimulans om de renovatie grondig aan te pakken is een korting op of zelfs een volledige vrijstelling van de onroerende voorheffing voor vijf jaar. Wie de energieprestaties van de woning kan opwerken tot een E-peil van E90 betaalt vijf jaar maar de helft van de onroerende voorheffing. Voor een renovatie waarbij het E-peil tot E60 wordt teruggedreven, is de beloning een vrijstelling voor vijf jaar. Dezelfde maatregel bestaat ook voor nieuwbouw, maar is dan strenger: 50 procent korting op de onroerende voorheffing voor een woning die een E-peil haalt van E30 en volledige vrijstelling bij E20.
Het wordt makkelijker om…
… opnieuw aan de slag te gaan na een langdurige ziekte.
Langdurig zieken hebben het recht om via een re-integratieproject weer aan het werk te gaan. Wanneer ze ziek werden, speelt geen enkele rol. Ook de werkgever kan het initiatief voor een re-integratieproject nemen, maar pas na vier maanden van arbeidsongeschiktheid.
… het rustiger aan te doen na de bevalling.
Zelfstandige moeders hebben recht op maximaal 12 in de plaats van 8 weken moederschapsrust. De verplichte periode blijft 3 weken. Tijdens de 9 overige ‘vrijwillige’ weken kunnen zelfstandige moeders voortaan ook kiezen om halftijds te werken. Voorts moeten in het kwartaal dat volgt op de geboorte geen sociale bijdragen meer betaald worden.
… een uitkering te krijgen na een faillissement.
De zogenaamde faillissementsverzekering wordt uitgebreid naar een overbruggingsverzekering. Daardoor kunnen ook ondernemers die ‘om economische redenen’ gedwongen worden hun activiteiten stop te zetten, ze gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld als een kleine winkelier de deuren sluit door de komst van een grote keten in de buurt. Met de faillissementsverzekering kan de zelfstandige in moeilijkheden een uitkering krijgen en zijn recht op kinderbijslag en geneeskundige verzorging verder opbouwen zonder dat hij daarvoor sociale bijdragen moet betalen.
… werknemers aan te werven.
Kmo’s krijgen voor de aanwerving van de eerste zes werknemers een korting op de patronale socialezekerheidsbijdragen. De kortingen voor de derde tot en met de zesde werknemer worden uitgebreid en verlengd in de tijd. Ook is er een nieuwe premie voor werkgevers die een langdurig werkzoekende in dienst nemen. Die aanwervingspremie wordt in twee schijven betaald: 1.250 euro na drie maanden en 3.000 euro na een jaar tewerkstelling.
… te werken als student.
Jobstudenten mogen 475 uur werken in de plaats van de huidige 50 dagen. De omzetting van dagen naar uren is goed nieuws voor studenten die geen volledige dag werken. Als ze een bepaalde dag maar een paar uur werkten, werd dat als een hele dag geteld.
… studies en ondernemerschap te combineren.
Studenten-ondernemers die jonger zijn dan 25 jaar en reglementair ingeschreven zijn in een onderwijsinstelling, krijgen een volwaardig statuut. Voor zover hun inkomen bepaalde grenzen niet overschrijdt, betalen ze minder sociale bijdragen dan een zelfstandige in hoofdberoep en blijven ze aangesloten bij het ziekenfonds van hun ouders. Een student-ondernemer kan ook gemakkelijker fiscaal ten laste blijven van zijn ouders.
… uw ondersteuning voor gehandicapte te organiseren.
De ondersteuning van Vlamingen met een handicap wordt hervormd. Er wordt gewerkt met een ‘persoonsvolgende financiering’. Daarmee krijgt de zorgbehoevende zelf het budget in handen en kan hij dat aan de ondersteuning van zijn keuze besteden.
… langs te gaan bij de apotheker of dokter.
Geen gedoe meer met de SIS-kaart van het ziekenfonds: ze is niet langer geldig. Voortaan gebruikt u uw elektronische identiteitskaart bij de apotheker, dokter of het ziekenhuis. Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen een isi+-kaart van het ziekenfonds. Veel artsen en tandartsen zullen een elektronisch geneesmiddelenvoorschrift gebruiken. U krijgt dan een ‘bewijs’ met daarop een barcode. Daarmee kan de apotheker het elektronisch voorschrift ophalen. Ook de doktersbriefjes – het getuigschrift voor de verstrekte hulp – zullen er anders uitzien. Het nieuwe model kan u herkennen aan het ontvangstbewijs onderaan, waarop het nummer van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) vermeld moet zijn.
maar moeilijker om…
… belastingvrij geld uit een vennootschap te halen.
Het achterpoortje om via interne meerwaarden reserves vrijwel belastingvrij uit te keren, wordt gesloten. Daarbij werden aandelen van een werkvennootschap ingebracht in een andere holdingvennootschap die men zelf controleert. Zolang die verrichting kaderde in het normaal beheer van privévermogen, kon dat zo goed als belastingvrij. Maar vanaf Nieuwjaar zal de meerwaarde toch belast worden tegen het nieuwe tarief van 30 procent roerende voorheffing.
… vroeger de werkvloer te verlaten.
De minimumleeftijd voor vervroegd pensioen stijgt naar 62,5 jaar, na een loopbaan van minstens 41 jaar. Wie 42 jaar op de teller heeft staan, kan op zijn 61ste met pensioen. Wie nog een jaar langer heeft gewerkt, kan op zijn 60ste de deur van het werk achter zich dichttrekken. Ook de regels voor het brugpensioen voor vrouwen worden strikter: ze moeten 33 loopbaanjaren achter de rug hebben. Voorts stijgt de minimumleeftijd voor een landingsbaan – het tijdskredietstelsel eindeloopbaan – naar 57 jaar voor een aantal doelgroepen, zoals werknemers van bedrijven in herstructurering en mensen met een zwaar beroep.
Uw budget stijgt omdat…
… werknemers meer loon krijgen.
Door de jaarlijkse indexering stijgt het loon van de zowat 430.000 bedienden uit het aanvullend paritair comité 200 met 1,13 procent. Andere grote groepen die hun loon in januari zien stijgen, zijn onder andere de arbeiders en bedienden uit de voedingssector (+ 1,12 %), werknemers uit de horeca (+ 1,12 % ) en arbeiders uit de transportsector (+ 1,14 %).
… de speculatietaks wordt afgeschaft.
Iedereen die na 1 januari aandelen verkoopt, zal niet langer speculatietaks moeten betalen. Die belasting van 33 procent op de meerwaarde was verschuldigd als beursgenoteerde aandelen, opties en warrants binnen zes maanden na de aankoop werden verkocht.
… zelfstandigen minder sociale lasten betalen.
Zelfstandigen zien een kleiner deel van hun belastbaar jaarinkomen opgaan aan sociale lasten. Het tarief daalt van 21,5 naar 21 procent.
… de minimumpensioenen stijgen.
Goed nieuws voor de 76.000 werknemers die een minimumpensioen krijgen na een volledige loopbaan van 45 jaar. Het minimumpensioen voor een alleenstaande stijgt naar 1.176,91 euro per maand en voor een gezinspensioen naar 1.470,67 euro.
… uw arts meer goedkopere geneesmiddelen voorschrijft.
Artsen en tandartsen moeten in 60 procent van de gevallen het goedkoopste geneesmiddel voorschrijven. Tot nu toe lag het minimum op 50 procent. Ook wordt voor een aantal geneesmiddelen de terugbetaling uitgebreid. Zo zullen meer patiënten in aanmerking komen voor de terugbetaling van antivirale geneesmiddelen tegen de leverziekte hepatitis C.
… stoppen met roken meer wordt terugbetaald.
Wanneer u wilt stoppen met roken en daarvoor de hulp inroept van een tabacoloog, zult u maar een deel van de kosten zelf moeten betalen. De Vlaamse overheid past de rest bij.
Maar daalt omdat…
… een bedrijfswagen zwaarder wordt belast.
Wie met een bedrijfswagen rijdt en die ook privé mag gebruiken, zal daar meer belastingen op betalen. Dat is het gevolg van de jaarlijkse aanpassing van de referentie-uitstoot in de berekeningsformule van het belastbare voordeel, het zogenaamde voordeel van alle aard. Voor het gros van de bedrijfswagens stijgt het belastbare voordeel met 1 à 3 procent. Een andere maatregel treft de werkgevers: de tankkaart bij een bedrijfswagen krijgt een andere fiscale behandeling. Afhankelijk van het type voertuig leidt dat tot een maandelijkse meerkost van 10 tot 15 euro.
… ook bij buitenlandse makelaars beurstaks moet worden betaald.
Het achterpoortje om de beurstaks te ontwijken door bij een buitenlandse makelaar te beleggen, wordt gesloten. Ook wie effecten koopt en verkoopt via een buitenlandse makelaar, zal de beurstaks betalen. Tegelijk worden de maximumbedragen voor de beurstaks verdubbeld. Dat brengt het maximum voor aandelen op 1.600 euro, voor obligaties op 1.300 euro en voor beleggingsfondsen op 4.000 euro.
… de roerende voorheffing naar 30 procent gaat.
Het tarief van de roerende voorheffing stijgt van 27 naar 30 procent. Die belasting moet u onder andere betalen op de uitkering van een dividend, de coupon van een obligatie, de rente op een kasbon en de liquidatiebonus, het saldo dat iemand zichzelf kan uitkeren na de vereffening van zijn vennootschap. Beter nieuws is er voor wie belegt in de gereglementeerde vastgoedvennootschappen Aedifica en Care Property Invest. Op hun dividenden zal niet langer 27 procent roerende voorheffing moeten worden betaald, maar wel 15 procent.
… uw bank haar tarieven optrekt.
Tal van banken sleutelen aan hun tarieven. Zo stijgen de maandelijkse forfaitaire kosten voor een zichtrekening bij AXA Bank. Keytrade Bank maakt het verzenden van uittreksels en papieren overschrijvingen duurder. Bij ING zal u meer moeten betalen voor debet- en kredietkaarten en papieren overschrijvingen die de loketbediende onmiddellijk uitvoert. KBC en Belfius rekenen dan weer meer aan voor de huur van een bankkluis.
… de premie voor een elektrische auto daalt.
De premie van de Vlaamse overheid voor de aankoop van een elektrische wagen valt volgend jaar met 500 of 1.000 euro terug, afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto. Het goede nieuws is dat de aanvraagprocedure wordt vereenvoudigd. Eén aanvraag binnen drie maanden na de inschrijving van het voertuig volstaat.
… verkeersboetes worden opgetrokken.
De onmiddellijke inningen bij verkeersovertredingen stijgen met 5 procent. Bij de boetes opgelegd door een rechter – de penale boetes – worden de opcentiemen verhoogd. Het bedrag dat de rechtbank uitspreekt, zal niet langer met 6, maar met 8 vermenigvuldigd worden. Een boete voor bijvoorbeeld gsm’en achter het stuur zal minstens 40 euro duurder worden, die voor dronken rijden 400 euro. En niet te vergeten voor wie graag het gaspedaal indrukt: vanaf 1 januari wordt in Vlaanderen 70 kilometer per uur de norm buiten de bebouwde kom.
… het plafond voor de maximumfactuur wordt geïndexeerd.
Door de maximumfactuur moeten gezinnen per jaar niet meer dan een vastgelegd maximum uitgeven aan gezondheidskosten. Zodra het totale remgeld – het deel van de ziektekosten dat u zelf moet voldoen – een bepaald plafond overschrijdt, betaalt het ziekenfonds boven op de normale terugbetaling ook het remgeld terug. De plafonds van het persoonlijk aandeel worden met 2,51 procent geïndexeerd.
… de Brusselse woonbonus wordt afgeschaft.
Wie leent voor de aankoop van een gezinswoning in het Brussels Gewest krijgt niet langer het belastingvoordeel van de woonbonus. Die is vervangen door een verlaging van de registratierechten die bij de aankoop moeten worden betaald. De eerste schijf waarop geen registratierechten moeten worden betaald – het abattement – wordt opgetrokken tot 175.000 euro, wat een onmiddellijk voordeel van 21.875 euro oplevert. Er is evenwel geen abattement meer voor panden met een waarde van 500.000 euro of meer.