Wat verandert op 1 oktober

Vanaf begin oktober moet u rekening houden met een aantal nieuwigheden. Reizen naar het Verenigd Koninkrijk kan niet meer zonder paspoort en er komt een einde aan enkele coronasteunmaatregelen voor de bedrijven.

 

Om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan moet u vanaf 1 oktober een geldig internationaal paspoort hebben.

Europese banken mogen opnieuw dividend uitkeren

Banken in de eurozone mogen vanaf oktober weer een dividend uitkeren als hun financiële situatie dat toelaat. De Europese Centrale Bank (ECB) maakte in juli bekend dat de coronamaatregel die het uitkeren van dividenden en het inkopen van eigen aandelen tijdelijk verbood, niet te zullen verlengen.

Wel moeten banken hun plannen nog laten goedkeuren als ‘onderdeel van het normale toezicht’. De ECB roept de banken ook op om voorzichtig te blijven.

Tijdens de coronacrisis werd aan de banken gevraagd zo veel mogelijk kapitaal aan te houden als buffer, voor het geval bedrijven en gezinnen hun kredieten niet zouden kunnen aflossen. Dat bleek mede dankzij de ruime steun van overheden erg mee te vallen.

Vlaams beschermingsmechanisme stopt

Het Vlaams beschermingsmechanisme voor bedrijven die hinder ondervinden van de coronacrisis stopt vanaf 1 oktober. Dat heeft de Vlaamse regering in september beslist.

Bij het begin van de coronacrisis werd het steunmechanisme erg breed ingezet. Alle zaken die verplicht de deuren moesten sluiten of zwaar omzetverlies leden, konden een tegemoetkoming krijgen.

Intussen konden de meeste handelszaken heropenen. Deze zomer was er nog steun voor een paar sectoren die gesloten waren of omzetverlies leden, zoals hotels, discotheken, dancings en reisbureaus. Eind september loopt ook die steun af.

Voor het derde kwartaal kunnen de ondernemingen nog een tegemoetkoming krijgen als ze kunnen aantonen dat ze meer dan 60 procent omzetverlies leden. De aanvraag kan gebeuren vanaf 15 oktober.

Einde van verlaagde btw in horeca

De verlaagde btw van 6 procent in de horeca loopt op 30 september af. Dat kondigde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vorige maand aan. Het lagere btw-tarief was een steunmaatregel die de federale regering maanden geleden invoerde voor de zwaar door de coronacrisis getroffen horeca. Vanaf oktober gelden opnieuw btw-tarieven van 12 procent voor maaltijden en 21 procent voor drank in de horeca.

Ambtenarenloon stijgt na overschrijding spilindex

In oktober stijgen de ambtenarenlonen met 2 procent. Dat is een gevolg van de hoge inflatie, waardoor de spilindex werd overschreden. In de privésector stijgen de lonen later.

In augustus versnelde de inflatie al voor de zevende maand op rij. Met 2,73 procent stond ze zelfs op het hoogste niveau sinds maart 2019. Daardoor werd de spilindex vroeger dan verwacht overschreden. Door de overschrijding werden de sociale uitkeringen en de pensioenen in september al met 2 procent verhoogd.

Wie in de privé werkt, moet nog wat geduld uitoefenen, afhankelijk van de collectieve arbeidsovereenkomst van de sector. Sommige sectoren indexeren de lonen op een vast moment per jaar, andere sectoren passen de lonen maandelijks of één keer per kwartaal aan.

Paspoort nodig voor reizen naar het VK

Inwoners van de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen, hebben daar vanaf 1 oktober een internationaal paspoort voor nodig. Een identiteitskaart volstaat niet meer. De nieuwe regel is een gevolg van de brexit.

Er zijn enkele uitzonderingen, voor onder meer mensen die gebruikmaken van de EU-vestigingsregeling (EU Settlement Scheme) of daarvoor een aanvraag hebben ingediend, mensen die een familievergunning kregen onder het EU Settlement Scheme en grensarbeiders.