Wat zijn de voor – en nadelen van een holding?

Holdingvennootschappen zijn superhandig om verschillende participaties in bedrijven te beheren. Ik vertel je graag over de voor- en nadelen van het gebruik van een holding.

Dividend
Eerst, de winsten van de dochterbedrijven kunnen als dividend naar de holding stromen. Dit haalt het geld uit de risicozone van het bedrijf. Normaal gesproken betaal je hier geen roerende voorheffing of vennootschapsbelasting over bij de holding. Super toch? Je kunt dit geld dan weer gebruiken voor andere bedrijven in de groep, voor nieuwe investeringen, of uitkeren aan de aandeelhouders.

Maar let op, er zijn ook nadelen.
Als je je aandelen in een holding stopt, kun je ze later niet meer belastingvrij verkopen. Normaal, als je aandelen van je bedrijf verkoopt als onderdeel van normaal beheer van je privévermogen, hoef je geen belasting te betalen over de meerwaarde. Maar politieke partijen denken na over belasting op meerwaarde, dus dit kan veranderen. Binnen je bedrijf kan meerwaarde ook vrijgesteld zijn van vennootschapsbelasting. Maar als je het geld privé wilt, moet je bedrijf dividend uitkeren, en daar betaal je dan weer wel belasting over.

En dan hebben we nog familiale vennootschappen.
Vroeger kon je belastingvrij geld uit je bedrijf halen door een holding op te richten, maar dit is nu niet meer mogelijk.

Gunstregime
Wat familiale vennootschappen betreft, is er een gunstregime voor schenkingen. De Vlaamse overheid vindt het beter om bedrijven tijdig te schenken voor familieoverdracht, dus je betaalt geen schenkingsrechten voor de schenking van familiale ondernemingen. Als je niet op tijd schenkt, kunnen de aandelen vererfd worden tegen een tarief van 3% of 7%.

Maar let op, er zijn voorwaarden.
Je bedrijf moet aan bepaalde eisen voldoen, zoals soort activiteit en wie de aandelen bezit. En als je bedrijf vooral vastgoed beheert of verhuurt aan derden, dan kan het zijn dat je niet in aanmerking komt voor het gunstregime.
Alhoewel, recente rechtspraak suggereert dat in bepaalde situaties het toch mogelijk is.
Maar wees voorzichtig, want Vlabel kan in beroep gaan.