Zijn maaltijdcheques nu goedkoper?

 

Kent u uzelf of uw personeel maaltijdcheques toe, dan kunt u daar voortaan  1 van inbrengen als beroepskosten. Bovendien is ook het maximumbedrag verhoogd. Zijn ze daardoor nu interessanter om te geven?

Het principe van maaltijdcheques

Niet belastbaar, niet aftrekbaar. Dat is inderdaad het principe. Wie maaltijdcheques krijgt, wordt er niet op belast en betaalt er ook geen sociale bijdragen op. Anderzijds kan diegene die ze toekent de kosten ervan niet inbrengen als beroepskosten. Althans, zo was het vroeger.

Niet alleen voor werknemers. Zit u in een vennootschap, dan kunt u zichzelf als zaakvoerder immers ook maaltijdcheques toekennen.

Opmerking! Heeft u personeel, dan moeten zij er in dat geval ook krijgen en het bedrag van uw maaltijdcheques mag niet hoger zijn dan dat van hun cheques.

Opmerking! Heeft u een eenmanszaak, dan kunt u uzelf geen maaltijdcheques toekennen, maar u kunt er wel aan uw personeel geven.

Wat is er gewijzigd?

Voortaan voor maximaal € 1 aftrekbaar. Sinds 1 februari kunt u inderdaad € 1 in aftrek brengen per maaltijdcheque die u uitkeert.

Opmerking! Of u nu een maaltijdcheque geeft van bv. € 4 of € 6, de aftrek blijft toch nog altijd beperkt tot € 1.

€ 1 is niet altijd € 1. Het gaat hier immers om een aftrekbare kost van € 1… en dus niet om een ‘lastenverlaging van € 1’, zoals onlangs te lezen was in bepaalde media.

Betaalt u (uw vennootschap) 34% belastingen, dan komen deze aftrekbare kosten van € 1 dus neer op een besparing van € 0,34 per cheque.

Maximumbedrag per cheque is ook verhoogd. U weet allicht dat u voor een maaltijdcheque als werkgever maximaal € 4,91 mag betalen en dat uw werknemers er minstens € 1,09 op moeten toeleggen. Betaalde u het maximum en uw werknemers het minimum, dan kwam u dus aan een optimale cheque van € 6.

Sinds 1 februari is zo’n optimale cheque nu € 7 waard. Uw maximale bijdrage als werkgever (of die van uw vennootschap als het cheques zijn voor uzelf) is sinds 1 februari namelijk ook met € 1 verhoogd tot € 5,91. Het gedeelte dat uw werknemer minstens moet bijdragen, is nog altijd € 1,09 – daar is dus niets aan gewijzigd.

Goed om te weten. Ook al verhoogt u het bedrag van uw maaltijdcheques niet, dan kunt u nu toch € 1 in aftrek brengen.

Voortaan dus interessanter?

Ja, als u er al gaf. Geeft u reeds maaltijdcheques aan uw personeel (en eventueel aan uzelf als zaakvoerder), dan is het nu dus inderdaad interessanter geworden. Elke maaltijdcheque die u sinds 1 februari geeft, kost u tegen een belastingtarief van 34% immers € 0,34 minder.

Let op! Dat is uiteraard op voorwaarde dat u het bedrag van de maaltijdcheque niet verhoogt met € 1. Doet u dat laatste wel, dan stijgt uw kostenplaatje uiteraard, zij het niet met € 1, maar met € 0,66 (na de belastingaftrek tegen een tarief van 34%).

En als u er nog geen gaf? Dan blijft het u natuurlijk nog altijd geld kosten. Er is immers hoogstens € 1 per maaltijdcheque aftrekbaar. Bovendien betaalt u nog bijkomende kosten aan de firma die de maaltijdcheques uitgeeft. Voor die € 1 fiscale aftrek hoeft u het dus niet te doen…